Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen kazılardaki tarihi buluntular alanın bir Osmanlı pazar yeri olduğunu r gün yüzüne çıkarıldı. Proje, bölgenin derin tarihî köklerini aydınlatmayı hedefliyor.

Van Kalesi’nin güneyinde, 2 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirilen kazılar, Urartulardan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Eski Van Şehri’nin derin köklerini araştırıyor.

Projenin başkanlığını Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülsen Baş Terzioğlu yürütürken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle oluşturulan 36 kişilik uzman ekip, şehrin tarihi dokusunu ve kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmak için çalışıyor.

Kazılarda, yanmış kalıntılar, hasar görmüş yapılar, Osmanlı dönemine ait pazar yeri kalıntıları, yanmış evraklar, kumaş parçaları, cam bilezik kırıkları, boncuklar, bronz sikkeler ve seramik tabaklar gibi önemli buluntulara rastlandı.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülsen Baş Terzioğlu, Eski Van Şehri’nin sadece bir ören yeri değil, aynı zamanda çeşitli kültür ve devletlere ait mimari dokuların ve kültürel tarihe ışık tutacak önemli ipuçlarının bulunduğu bir tarihi kent olduğunu belirtti. 19. yüzyıla ait mimari dokunun ortaya çıkarılması, Osmanlı süvari kılıçları ve hançerlerle birlikte şehrin sosyal yaşamının zenginliğini belgelemektedir. Terzioğlu, bu bulguların, Van’ın doğu ile batı arasında stratejik bir geçiş noktası olarak önemini kanıtladığını da sözlerine ekledi.

Osman Gazi'nin evinin izi araştırılıyor Osman Gazi'nin evinin izi araştırılıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, projenin bölgenin tarihi mirasına sahip çıkmak açısından büyük önem taşıdığını belirterek, kazı alanında yaptığı incelemelerde elde edilen buluntuların Osmanlı arkeolojisi açısından büyük değer taşıdığını ifade etti. Şevli, "Bu bölge, 'Geleceğe Miras Projesi' kapsamına alındı," diyerek, Osmanlı dönemine ait pazar yerinin kalıntılarının keşfedilmesinin bu tarihi alanın önemini bir kez daha doğruladığını vurguladı.

Kaynak: WOLA