Akşam Gazetesinden Merve Yılmaz Oruç’a konuşan Manga grubunun solisti Ferman Akgül, Aslında bunu çoğu kişi yeni öğrendi. Ben de konuya bu kadar hâkim değildim. TRT Müzik ile yaptığımız programlar sayesinde Anadolu'yu gezdik.
Bir gün Sivas'a anneannemin yanına gittik onunla da röportaj yaptık. O zaman anneannem dedem ile Âşık Veysel'i daha detaylı anlattı. Emlek yöresi derler bizim orada. Bu ozanlar hep iç içeymiş. Dedem de ozan benim. Adı, Aziz Üstün... Bir Türk Halk Müziği sanatçısına ismini söyleseniz bilir. Popüler olarak kimse bilmez. Ben şimdi bilinmesi için uğraşıyorum.
Âşık Veysel'le beraber gezmişler. Onların hikâyesinde sinematografik bir şey var. Âşık Veysel dedeme bir iltifatta bulunmuş ve demiş ki, "Sen benden de büyük olurdun da sabretmedin" Bu cümlenin altında yatan birçok şey var.
Dedemin şiirlerinde hep gurbet, özlem ve çokça aşk var. Hep yoldan geri dönmek istemiş. Dedemin bestelenmiş ve bestelenmemiş şiirleri var: Elimizde az da olsa kayıtları ve defterleri var. Biz Manga ile iki tane eser yaptık. Birini sıfırdan besteledik diğerini kendimize göre yorumladık.
Bu sene Âşık Veysel yılı ilan edildi. Ben de bu amaçla bir program yapacağım. Piyanist Hyung Ki Joo, ben ve bir anlatıcı olacak. 15 Haziran ve 14 Ekim'de yapacağız. O Âşık Veysel'i yorumlayacak ben de dedemi. Henüz yeri belli değil. Sonrada olursa Âşık Veysel ile dedemin hikâyesini beyaz perdeye taşımak istiyorum.
Kökeninizde saz var, halk müziği var. Rock yoluna nasıl girdiniz?
Bizim evde meşk edileceği zaman sözler, şiirler ortaya çıkar dayım saz çalar, annem de söylerdi. Sonra dayım gider kaseti takar Beatles dinlerdi. Böyle bir evde büyüdüm. İki ayrı dünyayı da tattım. Bizim müziğimiz alternatif rock ama içinde Anadolu var. Dursun Zaman Âşık Veysel'in Kara Toprak coverı. Biz onu dinleyerek kaydedip sonra üzerine yeni söz ve melodi yazdık.