Dr. Figen Gürsoy’un Yaşar Kemal’in eserlerinden esinlendiği “İnsan Dünyadır” sergisi Eskişehir’de Dr. Figen Gürsoy’un Yaşar Kemal’in eserlerinden esinlendiği “İnsan Dünyadır” sergisi Eskişehir’de

Maaria Wirkkala’nın 52. Venedik Bienali’nde sergilenen "Karaya Çıkmak Yasaktır" yerleştirmesi, İstanbul’da ilk kez Arter’de ziyaretçilerini bekliyor. Sergi, toplumsal ve politik meseleleri ele alıyor.

Maaria Wirkkala’nın "Karaya Çıkmak Yasaktır" adlı yerleştirmesi, 19 Eylül’den itibaren Arter’in 1. kat galerisinde sanatseverlerle buluşuyor. Bu sergi, sanatçının 2007 yılında 52. Venedik Bienali’nde sergilenen ve Arter Koleksiyonu’na dahil edilen eseri ile aynı adı taşıyor. Serginin küratörlüğünü Nilüfer Şaşmazer üstleniyor.

"Karaya Çıkmak Yasaktır" yerleştirmesi, sanatçının kişisel tarihini ve anılarını güncel toplumsal ve politik meselelerle bir araya getiriyor. Çocukluğunu Finlandiya’nın Helsinki ve Laponya ile İtalya’nın Venedik kenti arasında geçiren Wirkkala, bu coğrafyaların sürekli değişken olan su, hava ve ışık unsurlarını sanatının merkezine yerleştiriyor.

Yerleştirme, kırık cam parçalarından oluşan bir ‘deniz’, içinde su bulunan geleneksel bir Venedik teknesi, tavandan sarkan bir cam merdiven ve duvara yaslı bir kürekten oluşuyor. Wirkkala, kırık cam parçalarını kullanarak karaya çıkmanın imkânsız olduğu tehlikeli bir deniz izlenimi yaratıyor. Bu cam parçaları, sanatçının babası Tapio Wirkkala’nın 1960’larda çalıştığı Venini Cam Fabrikası’ndan geliyor.

Göçmen Teması

Serginin çıkış noktası, Venedik kanallarında sıkça karşılaşılan “Karaya çıkmak yasaktır” uyarısıdır. Wirkkala, bu ifadeyi göçmen karşıtı tutumlarla ilişkilendirerek, göçmenlerin sıkça trajediyle sonuçlanan tehlikeli deniz yolculuklarına dikkat çekiyor.

Eşlik Eden Yayın

Sergiye eşlik eden Arter Yakın Plan dizisinin beşinci kitabı, Maaria Wirkkala’nın yerleştirmesine derinlemesine bir bakış sunuyor. Esen Karol’un tasarladığı kitap, serginin küratörü Nilüfer Şaşmazer’in giriş metninin yanı sıra sanatçıyla yaptığı kapsamlı söyleşiyi içeriyor. Kitapta ayrıca Orhan Cem Çetin’in yerleştirme fotoğrafları ve eseri yorumlayan kareler de yer alıyor.

Kaynak: WOLA