Tarihi Kültürel Miras Özendirme Yarışması Ödülleri sahiplerini buldu

Tarihi Kentler Birliği’nin Marmaris’te gerçekleştirilen toplantısında 30 belediyeye 6 kategoride ödüller verildi. TKB Başkanı Mansur Yavaş, belediyelerin arkeolojik ve doğal değerleri koruma çabalarına destek vermeye devam edeceklerini belirtti

Tarihi Kültürel Miras Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nın ödülleri Marmaris’te düzenlenen toplantıda açıklandı. Niğde Belediyesi, Metin Sözen Büyük Ödülü’nü kazandı.

Tarihi Kentler Birliği (TKB) 2024 yılı II. Olağan Meclis Toplantısı, Marmaris’te gerçekleştirildi. Toplantının ardından, TKB Tarihi Kültürel Miras Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

Bu yılki büyük ödül, Niğde Belediyesi’ne verildi. Bedesten Kent Müzesi, 100. Yıl Kale Halk Kütüphanesi ve Niğde Kalesi Koruma ve Yenileme projeleriyle Niğde Belediyesi, Metin Sözen Büyük Ödülü’nü kazandı.

TKB Başkanı Mansur Yavaş, ödül töreninde yaptığı konuşmada, belediyelerin kentsel, arkeolojik ve doğal değerleri koruma çabalarına destek vermeye devam edeceklerini belirtti. Yavaş, “Koruma ve Özendirme Yarışmamız ile yerel yönetimlerimizde koruma bilincini geliştirerek, mirasımıza hep birlikte sahip çıkmayı hedefliyoruz” dedi.

Sakarya Üniversitesi öğrencileri güneyin tarihinde yolculuğa çıktı Sakarya Üniversitesi öğrencileri güneyin tarihinde yolculuğa çıktı

Bu yılki yarışmaya katılan 30 belediye, toplam 6 kategoride ödüllerini aldı. Metin Sözen Büyük Ödülü'nün yanı sıra Jüri Özel Ödülü’nü Muğla ve Adana Büyükşehir Belediyeleri kazandı. Süreklilik ödülleri ise, Balıkesir, Osmangazi, Kayseri, Gaziantep, Odunpazarı, Kuşadası ve Safranbolu belediyelerine verildi. Uygulama ödülleri, Ankara, Darıca, Efeler, Kilis, Kocasinan ve Trabzon Büyükşehir Belediyeleri arasında paylaşıldı.

Başarı Belgeleri ise Buldan, Battalgazi, Beykoz, Seyitgazi, Söke ve Şehzadeler Belediyeleri'ne verildi.

Yavaş, konuşmasında 6 Şubat Depremi sonrası, tarihi ve kültürel dokunun korunmasına yönelik yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Deprem bölgesindeki Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde yapılan saha gezileri, belediye başkanlarıyla görüşmeler yapıldığını ve tarihi yapıları koruma hedefiyle adımlar atıldığını vurguladı.

Türkiye'nin, tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra somut olmayan kültürel mirasa da büyük bir hazine olduğunu ifade eden Yavaş, bu değerlerin korunmasına yönelik çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. Yavaş ayrıca, Beypazarı Yeniden Projesi gibi örneklerle somut olmayan kültürel mirasın yaşatılması ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: WOLA