İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından koordine edilen Türkiye Pavyonu 2025 yılında, Ceren Erdem ve Bilge Kalfa'nın küratörlüğünde, “Yerebasan” başlıklı projeye ev sahipliği yapacak.

"Anadolu'da Kur'an ve Bilgelik İzleri" yazma eserler sergisi Taş Bina'da... "Anadolu'da Kur'an ve Bilgelik İzleri" yazma eserler sergisi Taş Bina'da...

Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu'nda, Ceren Erdem ve Bilge Kalfa'nın küratörlüğünde “Yerebasan” projesi sergilenecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından koordine edilen Türkiye Pavyonu 2025 yılında, Ceren Erdem ve Bilge Kalfa'nın küratörlüğünde, “Yerebasan” başlıklı projeye ev sahipliği yapacak. Bu proje, toprağın geçmişle geleceği birleştiren, ekolojik ve kültürel belleği barındıran bir kaynağı nasıl temsil edebileceğini sorgulayan bir sergi olarak öne çıkacak.

10 Mayıs – 23 Kasım 2025 tarihleri arasında ziyarete açılacak olan Türkiye Pavyonu, Venedik Mimarlık Bienali'nde Giardini, Arsenale ve diğer mekânlarda düzenlenecek sergiler arasında yerini alacak.

“Yerebasan” projesi, toprağın hem altındaki hem de üstündeki yaşamı denkleştirerek, yerel inşa biçimlerinden geleneksel ekosistemlere ve yeni araştırmalara dair geleceğe dair vizyonlar sunmayı hedefliyor. Bu projede, toprak; ekosistem, doğal zekâ, yaşayan bir arşiv ve sürdürülebilir bir model olarak ele alınacak. Erdem ve Kalfa, toprağın hafıza ve yaşam kaynağı olarak sunduğu bilgilere, duyusal deneyimler, bilimsel belgeler ve mimarlık ile sanat eserleri ile zenginleştirilmiş bir bakış açısı getirecek.

Seçici Kurul, projeyi ekolojik ve kültürel belleği birleştirerek daha düşünceli ve eleştirel bir mimari yaklaşım geliştirmesi nedeniyle seçti. Melike Altınışık, N. Müge Cengizkan, Prof. Dr. Zeynep Çelik, Oral Göktaş ve Dr. Sait Ali Köknar'dan oluşan kurul, projeyi global bilgiye katkı sağlaması ve eleştirel düşünceyi teşvik etmesi açısından önemli buldu. “Yerebasan”, toprağın geçmiş medeniyetlerle olan bağını, doğa ile uyumlu yaşama olanaklarını ve bu ilişkinin mimarlıkta nasıl daha sürdürülebilir bir şekilde ele alınabileceğini sorgulayacak.

Venedik Mimarlık Bienali'nin 2025 teması “Intelligens. Natural. Artificial. Collective.” olarak açıklanırken, Türkiye Pavyonu'nda sergilenecek Yerebasan, bu temaya ekolojik bakış açısıyla katkı sağlayacak. Geçmiş bienallerde Türkiye Pavyonu, Hafıza Mekânları (2014), Darzanà (2016), Vardiya (2018) gibi projeleriyle dikkat çekmişti. Türkiye, Venedik Bienali'nde 2014 yılından itibaren sürekli bir mekâna sahip olmuş ve burada her iki yılda bir sunulan projeleriyle dünya çapında önemli bir yer edinmiştir.

Türkiye Pavyonu sergileri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla ve Schüco Türkiye ile VitrA eş sponsorluğunda gerçekleşiyor. Bu projeler, mimarlık disiplinindeki yenilikçi yaklaşımları, kültürel işbirliklerini ve ekolojik tasarım vizyonlarını küresel bir platformda tanıtma fırsatı sunuyor.

Kaynak: WOLA