İslâm Ansiklopedisi’nin İSAM’daki 33 yıllık hikâyesini konu edinen kurmaca belgesel filmin yapımcılığını Halil Kardaş, senaristliğini Selman Kılıçaslan ve yönetmenliğini Murat Pay üstlendi.

Filmin galasına; ansiklopediye katkıda bulunan müellifler, bilim insanları, akademisyenler, siyasiler, bürokratlar ve kültür-sanat camiasından davetliler katıldı.

İSAM’ın yürüttüğü TDV İslam Ansiklopedisi Tarihi Projesi kapsamında gerçekleştirilen sözlü tarih görüşmeleriyle ortaya çıkan tecrübe paylaşımlarına ve hikâyelere görsel ve yazılı arşivlerin sunduğu içeriğin de eklenmesinden sonra bu içeriği yansıtacak bir senaryo hazırlanarak görüntü diline aktarıldı.

TRT Sinema ortak yapımı olan film, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (Telif Hakları Genel Müdürlüğü) ve T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın katkılarıyla hazırlandı.

Hep Otuz Üç Yaşında” filmi, 29. Saraybosna Film Festivali'nde (SFF) dünya prömiyerini yaptı.

Bakü’de düzenlenen Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nde “Hep Otuz Üç Yaşında” filmine Jüri Özel Ödülü takdim edildi.

“TV Belgesel” dalında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülüne layık görüldü. 28 Ocak günü gala töreni yapılan kurmaca belgesel filmin Nisan 2024’te Türkiye’de gösterime girmesi planlanıyor.

“DÜNYADA MÜSLÜMANLARCA HAZIRLANAN SON DERECE DEĞERLİ BİR ESERDİR”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Hep 33 Yaşında” belgeselinin büyük bir emeğin ve özverili bir çalışmanın neticesinde tüm insanlığın istifadesine sunulan İslam Ansiklopedisi’nin önemi ve değeri hususunda ciddi bir farkındalık oluşturacağını belirtti.

Başkan Erbaş, ansiklopedilerin, bilim insanlarının öncülüğünde sistemli ve uzun süren çalışmalar sonucunda hazırlanarak ortaya çıkan kapsamlı eserler olduğuna dikkati çekerek, “Tarih boyunca gelişim gösteren bu eserler, değişik formatlarda, içeriklerde, temalarda zenginleşerek günümüze kadar mevcudiyetlerini devam ettirmişlerdir. Bilgi arayışında ve erişiminde temel kaynak olarak kabul edilen ansiklopediler, toplumların gelişmesinde de önemli rol oynamıştır.” dedi.

TDV İslam Ansiklopedisinin, İslam kültür ve medeniyetinin 15 asırlık serüvenine ilişkin İslam coğrafyasında telif edilmiş ve tamamlanmış ilk özgün ansiklopedi olma özelliğini taşıdığına işaret eden Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“TDV İslam Ansiklopedisi’nde, İslam dini, tarihi ve medeniyetiyle İslam toplumları ve ülkeleri hakkındaki zengin içerik, 20 bini aşkın madde başlığı ile aktarılmıştır. Ansiklopedimiz, İslam ilimleri ve İslam düşüncesinin yanı sıra beşeri ve sosyal bilimlerin farklı alanlarına mensup olan ve İslam Araştırmaları Merkezi bünyesinde buluşan ilim adamı ve araştırmacıların ortak ürünüdür. Bu yönüyle İslam Ansiklopedisi projesi, farklı ilmi disiplinler arasında ortak çalışma kültürünü geliştiren ve Türkiye’nin birikimini yansıtan önemli bir tecrübe olmuştur.

33 yıllık bir sürede tamamlanmış büyük bir kültür hazinesi olan ve çoğunluğu Türkiye’den olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden alanında uzman iki bini aşkın ilim adamı ve araştırmacının katkılarına dayanan İslam Ansiklopedisi, dünyada Müslümanlarca hazırlanan, içerik ve üslup açısından özgün, telif niteliği taşıyan son derece değerli bir eserdir.”

“ANSİKLOPEDİMİZ, HEM ÜLKEMİZDE HEM DE BÜTÜN DÜNYADA BÜYÜK BİR TEVECCÜHE MAZHAR OLMUŞTUR”

Başkan Erbaş, TDV’nin yayınladığı İslam Ansiklopedisinin, İslam’ın tarihi, kültürü, sanatı ve bilimi hakkında sahih bilgiye erişimi kolaylaştırarak İslam’ın doğru tanıtımında kritik rol üstlendiğini dile getirerek, “İslam medeniyeti ve Müslümanlara dair hemen her konuda sağladığı güvenilir ve doğru bilgilerle ansiklopedimiz, hem ülkemizde hem de bütün dünyada büyük bir teveccühe mazhar olmuştur. İnternet üzerinden en çok erişim sağlanan kaynak olması, bunun açık bir göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

“İSLAM ANSİKLOPEDİSİ, İNSANLARI BATI MENŞELİ BİLGİYE MAHKUM OLMAKTAN KURTARMIŞTIR”

Başkan Erbaş, “İnsanlar, İslam medeniyetinin temel kavramlarını, ilim havzalarını, alimlerini, tarihsel süreçte ortaya koyduğu özgün birikimi, artık oryantalist geleneğin çarpık bakışıyla üretilen ansiklopedilerden değil, Müslümanların sağlam bir metodolojiyle telif ettikleri bu özgün çalışmadan öğrenme imkanına kavuşmuştur. İslam Ansiklopedisi, insanları Batı menşeli bilgiye mahkum olmaktan kurtarmıştır.” diye konuştu.

TDV İslam Ansiklopedisinin gelecek nesillere de bırakılacak en güzel miraslardan biri olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, bu mirasın, “Hep 33 Yaşında” belgeseliyle taçlandığını söyledi.

“HEP 33 YAŞINDA KALACAKTIR”

Başkan Erbaş, belgesellerin tarihe, kültüre, bilime ve medeniyete ayna tutan özellikleriyle de tercih edilegelmiş bir iletişim unsuru olduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

“İslam Ansiklopedisi’nin İSAM’daki 33 yıla yayılan öyküsünü konu edinen ‘Hep 33 Yaşında’ belgeseli de bu çerçevede varlık bulmuş bir çalışmadır. Bu belgesel, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ortak bir hafızayla hayata geçirilmiş en büyük kültür hareketlerinden birinin çarpıcı öyküsüdür. Bu öykü, insanlığın yararına birçok güzel eser üreten muhteşem medeniyetimizin hafızasını gösterip, birikimini geleceğe aktaran bir başarının öyküsüdür ve ‘Hep 33 Yaşında’ kalacaktır.” dedi.

Kaynak: WOLA