Gençlerle Maltepe’de buluşan Müfit Can Saçıntı, “En çok gençlerin sorduğu sorulardan birisi robotlar, yapay zeka iş bıraktıracak diyor. Robotlar sizi işsiz bırakamaz, bu sistem devam ettiği sürece.” dedi.

“Mandıra Filozofu” filmiyle tanınan ünlü oyuncu ve yönetmen Müfit Can Saçıntı gençlerle deneyimlerini paylaştı.

Maltepe Belediyesi’nce “Pes Etme, Kendini Keşfet” sloganıyla düzenlenen gençlik atölyelerine katılan Saçıntı, “Mandıra Filozofu’nda Nevzat diye bir çocuk vardı. Yönetmenken koltuğumun yanına oturdu. Büyüyünce ne olacaksın dedim. Senin yönetmenliğini görünce yönetmen olmaya karar verdim dedi. Yönetmenliğimin nesinden etkilendim diye sordum. Herkes çalışıyor, sen oturuyorsun dedi. Hasankeyf'e gittim. Bir hanımefendi ile göz göze geldim. Bana kaşlarını çattı ve parmak salladı. Ne oluyoruz dedim. Sen bizi mahvettin dedi. Sordum, neden? Dedi ki bu çocuk en küçük çocuğum. Senin filmini seyretti, çiftçi olmak istiyor dedi. Çocuğa sordum neden diye? Abi dedi herkes mühendis, doktor olursa onlara domatesi kim yetiştirecek dedi. Dedim ki tam Tarım Bakanı olacak çocuk. Ülkemizde bakanlar çocuk, çocuklar bakan gibi düşünüyor. Bu ülkenin esas sorunu şu, gençler çalışmaya ve okumaya inancını kaybetti. Burada gençleri suçlamıyorum. Biz büyüklerin suçu var. Bu ülkede okuyanların karşılığını veremiyoruz ama gençleri suçluyoruz.

Eğitimimiz sorunlu. Eğitim sisteminin iki eksiği var. Biri eğitim, diğeri sistem. Bir örnek vereyim. Furkan adında arkadaşımın bir oğlu vardı. Anadolu lisesi sınavlarına hazırlandı, kazanamadı, düz liseye gitti. Furkan çalışkanlığıyla düz liseyi Anadolu lisesi yaptı. Yani Anadolu lisesi Furkan'ı kazandı. Sonra ne mi oldu? Bakanlık Anadolu lisesini imam hatip lisesi yaptı.

Bir genç yaklaşık 10 sene haftada 4 saat İngilizce dersi görüyor ama derdini anlatacak kadar İngilizce bilmiyor. Ama bir genç Bodrum veya Marmaris’e gidiyor. 3 ay içinde İngiliz kadını tavlıyor, medeni halini değiştiriyor. Burada inanılmaz bir ders var. Sorun öğretmen ve öğrencilerde değil, sorun sistemde. Kabul edelim. Biz büyükler dünün aklıyla düşünüp bugün sizin geleceğinize karar veriyoruz. Dünya 10 yıl önceki dünya değil.”

“BAŞKASININ MUTLULUK TARİFİYLE MUTLU OLAMAZSINIZ”

Yapay zekanın insanların işlerini elinden alacağına inanmadığını da söyleyen Saçıntı, “En çok gençlerin sorduğu sorulardan birisi robotlar, yapay zeka iş bıraktıracak diyor. Robotlar sizi işsiz bırakamaz, bu sistem devam ettiği sürece. Robotlar üretebilir ama tüketemez. Sistemin devam etmesi için sizi işsiz bırakmaması lazım. Belki başka sistemlere gelecek. Devletçilik modeli olacak. Devlet anlayışları değişecek. Ama bu iyi tarafı. Kötü tarafı ise kaba güce ihtiyaç kalmayacak.

Nüfusu azaltmaya çalışıyorlar. Bu dünya için 100 milyon insan yeter diyorlar. Bu ortamda bilgiyle yarışarak değil, kendi vasıflarımızı geliştirerek dünyaya katılmak zorundayız. Yani vasıflı insan olmak zorundayız. Yapay zekanın yapamadığı insan vasıflarına uygun olmalıyız. Bu anlamda iyi insan ilişkileri olması lazım. Ayrıca kendimiz olabilmek o kadar kolay değil. Çünkü birileri bize mutluluğu, başarıyı taahhüt ediyor. İşini bul, evlen, çocuk yap, bitti. Öğretmen sınavlara çalış der. Eve gidersin, başkasının başarı taahhüt başkadır. İnsanın başkalarının mutluluk tarifesiyle veya onların mutlu olmasıyla mutlu olmasına imkân yok.

Sizce yıkamayacağımız tek engel nedir? Kendi önyargılarımızı yıkamayız. Problemleri seviniz. Çünkü o problemler sizin varlık sebebiniz. Problem ne kadar büyük olursa ve sen onu çözersen daha büyürsün. İşte sistemdeki problemler de sizin varlık sebebiniz. Bu konuda çok sevdiğim atasözü var: Karanlığa küfretme, bir mum yak.” dedi. Kol saatlerinin sürekli sol kola takılması, kadın elbiselerinin düğmelerinin sol tarafta olması gibi önceden şartlanılmış ama günümüzde işlemeyen şeylerin değişmediğini de sözlerine ekleyen Saçıntı, sınavsız bir okulun mümkün olabileceğini, böyle okulların bulunduğunu ve başarıyı perçinlediğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: WOLA