Beyin cerrahı ve yazar Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, “Ebedî olmak için ebedi bir şey yapmak lazım. Nefsinizi değil neslinizi düşünün. Sanat, bilim mirastır. Hürriyet vb. hepsini kaybedebilirsiniz ama birisi sizi ayağa kaldırır. Fakat ilminiz, irfanınız, tecrübeniz yoksa bitersiniz.” dedi.

Maltepe Belediyesi’nce “Pes Etme, Kendini Keşfet” sloganıyla düzenlenen gençlik atölyelerinde konuşan beyin cerrahı ve yazar Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın yapay zeka ve yakın gelecekte yaşanacak bilimsel ve teknolojik gelişmeler konusunda oldukça ilgili çekici bir sunum gerçekleştirdi.

İsmail Hakkı Aydın, “Lütfen cihanı ve evreni düşünün. Kainata bir ışık yakmayı düşünün. Ölümsüz olmayı düşünün. Varken var, yokken yok, varken yok, yokken var olan insanlar da vardır. İnsanların ölüm ve doğum tarihi, yani biyolojik tarihi vardır. İnsanların bir biyolojik ölüm tarihleri, bir de hakiki ölüm tarihleri vardır. Biri ben Atatürk olmak istiyorum derse Atatürk ölmemiştir. Ebedî olmak için ebedi bir şey yapmak lazım. Kâinatı bütün olarak görün. Nefsinizi değil neslinizi düşünün. Bilim ve teknoloji insanlığın ortak mirasıdır. Sanat misaldir, bilim mirastır. Hürriyet vb. hepsini kaybedebilirsiniz ama birisi sizi ayağa kaldırır. Fakat ilminiz, irfanınız, tecrübeniz yoksa bitersiniz.” diye konuştu.

“ÖLÜMSÜZ OLUN”

İnsanların hayata ölümsüz olabilmek için geldiğini belirten Aydın, gençlere örnek verdiği bilim insanlarının ardından şu sözlerle öğüt vermeyi de ihmal etmedi: “Yanlış yapmaktan korkmayın. Ben düşmanlarıma ve yanlışlarıma teşekkür ediyorum. Büyük dereleri küçük küçük ırmaklar meydana getirir. Kainat, evren 500 milyar ışık yılı çapında ve devamlı genişliyor. Saniyede ışık hızı ile genişliyor. Bir toz zerresi bile olmayan Samanyolu Galaksisi’nin içindeki evrendeyiz biz. Peki biz var mıyız, yok muyuz? Teknoloji ve bilim hızla gelişiyor. Bakın yapay zekadan ve robotlardan bahsediyoruz. Saçınızın telinden, tırnağınızdan sizi tekrar üretmek mümkün. Artık hologram askerler gelecek. Quantum pelerini ile görünmez olabiliyorsunuz. İstikbal sizdedir. Ölümsüz olmak için bilim yapın. Bilgi işleyen her şey yeni bilgi üretir. Yapay zeka ile alfa insan modeli ortaya çıkacak. Hatta alfa, beta, delta, teta ve epsilon (esir, işçi) robotlar ortaya çıkacak. Yeni yeni keşfediyoruz ki yapay zekada robotlarda da belirli bir duygu oluşabiliyor. Örneğin kendini iten bir insanı bir robot öldürebiliyor. Bunu yaşadık.” 

Kaynak: WOLA