Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon çalışmalarını tamamladığı Şehzadeler Konağı, Diyarbakırlı ünlü şair Sezai Karakoç’a ait özel eşyaların ve kitaplarının da bulunduğu müzeye dönüştü.
Sur ilçesi Dabanoğlu Mahallesindeki Sezai Karakoç Kültür ve Edebiyat Evi, 948 metrekarelik alandan oluşuyor. 2 oda ve eyvanın yer aldığı kültür evinde Sezai Karakoç’un şahsına ait 2 gözlük, 4 kalem, tespih, palto, seccade, sandalye, masa, ayakkabı, büyüteç ile 65 kitap, 5 mektup, 2 gazete, davetiye, bayram mesajı, diriliş bildirisi, diriliş mesajı, devlet başkanlarına hitap, 10 dergi, takvim ve çalışma notlarının bulunduğu müze oluşturuldu.
Sezai Karakoç Kültür ve Edebiyat Evi’nin açılışını yapan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Karakoç'un doğum günü münasebetiyle Kültür ve Edebiyat Evi'nin açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Hem Büyükşehir Belediyesi hem de Diyarbakır Valiliği olarak kentte her alanda önemli hizmetleri gerçekleştirdiklerini anlatan Vali Su, şöyle konuştu:
“Gerçekleştirdiğimiz önemli hizmetlerin bir kalemini de tarihi eserlerimizin restorasyonu oluşturuyor. İlimizde tarihi eserlerimizin restorasyonunda da çok önemli mesafeler kat ettik. UNESCO Dünya Kültür Mirası’na girmiş iki eserimiz var. Birisi Hevsel Bahçeleri, diğeri ise Diyarbakır Surları. Diyarbakır Surları’nda 98 burç ve surları var. Bunun 33 tanesinin tamirini gerçekleştirdik. 33’ünün ise tamiri devam ederken, 32’si ile ilgili çalışmalarımız sürüyor.”
Kentte cami, kilise, hamam, han gibi tarihi eserlerin onarımını gerçekleştirmek için yoğun bir gayret gösterdiklerini aktaran Vali Su, Sur ilçesinde bulunan 347 sivil mimari örneğini restore ettiklerini belirtti.
“Diyarbakır önemli bir ilim merkezi”
Vali Su, Diyarbakır’ın nice tarihi şahsiyete ev sahipliği yapmış önemli bir ilim merkezi olduğunu kaydetti.
Sezai Karakoç’un vatandaşların gönül dünyasına ışık tutan önemli mütefekkirlerden biri olduğunu ifade eden Su, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Tarihi eserlerimiz olduğu gibi tarihi şahsiyetlerimiz de var. Diyarbakır nice tarihi şahsiyete ev sahipliği yapmış önemli bir ilim merkezidir. Bunlardan biri de adına açılışını yaptığımız Sezai Karakoç’tur. Sezai Karakoç ki bu topraklarda doğmuş, bu topraklarda yetişmiş ve bugün gönül dünyamıza ışık tutan önemli mütefekkirlerimizden biri. Kendisini rahmetle yâd ediyorum. Faaliyete geçilen yer, tarihte Şehzadeler Konağı olarak yapılmış. Şu anda burası belediyemize verilmiş, biz de belediye olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan aldığımız ödenekle buranın onarımını gerçekleştirdik. Burayı ziyaret eden herkes rahmetli Sezai Karakoç’u tanıyacak, böylelikle onu yeni nesillere de tanıtmış olacağız. Burası onun da çok sevdiği edebiyat sohbetlerinin gönül sohbetlerinin yapılacağı bir mekan olarak da işlevini sürdürecek.”