Devlet Tiyatroları, Cumhuriyet Dönemi’nin en görkemli mimarilerinden, bir zamanlar oyunların oynandığı “Üçüncü Tiyatro” olan Türk Ocağı Salonunda “Devlet Tiyatroları Her Yerde!” lansmanını gerçekleştirdi.

Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Tamer Karadağlı, Bu yıl, tiyatronun ve tiyatro sanatçılarının hayatın içinde olduğunu daha çok görüleceğini açıkladığı konuşmasında, “Tiyatro her yerde! Tiyatro hayatın içinde!” mottosu oluşturduklarını açıkladı.

TÜRKİYE’DE TİYATRO SANATININ SEYİR DEFTERİ DEVLET TİYATROLARI İLE ÖZDEŞLEŞTİRMİŞTİR.

Lansmanda konuşan Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Tamer Karadağlı, usta sanatçıların izinden gitmenin bir sanatçının olmazsa olmazı olduğuna değindi.

Tamer Karadağlı, önümüzdeki yıl 75. yılına girecek Devlet Tiyatrolarının asıl amacının, “Çağdaş Türk toplumunun tiyatrosu nasıl olmalıdır?”ın yanıtını aramaktan geçtiğini belirtti.

Yerel olanı çağdaş tiyatroyla birleştirme, ulusal tiyatroyu oluşturma amacında olduklarının altını çizen Karadağlı, derinlemesine düşünülmeden, topluma ve ülkenin koşullarına göre irdeleme yapılmadan gerçek anlamıyla sanatsal öze ulaşılamayacağını ifade etti.

Çağdaş edebiyat eserlerinin uyarlamalarını daha çok sahnelerde bulacağının müjdesini veren Tamer Karadağlı, Devlet Tiyatrolarının öncülüğünde, bu alanda kıymetli çalışmalara ait kapının yakın tarihte açılacağını belirtti.

Devlet Tiyatrolarının repertuvar adına bu yılki temalarının “Farklılıklarımızdan bir yaşam öyküsü çıkartmak” olduğunu açıklayan Tamer Karadağlı, birbirimizi kabullenerek güçlenmenin ve çoğalmanın, yüzyıllardan beri karşıtlıklarımızla zenginleşmiş, farklı kültürlerden çok geniş bir bahçe yapmış toplumumuzun da geniş kesimlerine hitap edeceğini vurguladı.

DEVLET TİYATROLARI İLE YUNANİSTAN PİRE ŞEHİR TİYATROSUNUN ORTAK YAPIMI OYUN İLK DEFA İSTANBUL’DA AKM’DE SAHNELENECEK.

Devlet Tiyatrolarının her yıl olduğu gibi bu yıl da “Festival Sezonu” olan mart ile haziran ayları arasında, dünya tiyatrosunun en özel eserleri ve adından söz ettirecek yerli yapımları seyircisiyle buluşacağını söyleyen Karadağlı, Devlet Tiyatroları oyunlarının yaz boyunca antik tiyatrolarda kendi seyircimizin yanı sıra ülkemizi ziyaret eden konuklara da sunulacağına değinmiştir. Bu konuda özellikle dünyada pek çok ülkenin kendi kültür, değer, birikim ve sanatlarını en iyi şekilde sunarken aynı zamanda ülkelerin tanıtımında büyük bir rol oynayan turizmin de güçlendiğini ifade etti.

Çocuk festivallerinin tiyatro için önem taşıdığını belirten Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni, bu alana hassasiyetle yaklaştıklarını yineledi.

Bu sene özel bir proje olarak Yunanistan ile ülkemizin bir sanatsal birlikteliğe “Romeo ve Juliet” oyunu üzerinden imza atacağını açıklayan Tamer Karadağlı, Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyunun ilk defa İstanbul’da AKM’de seyirciyle buluşacağını anlatmıştır.

DT GENÇ SAHNE! GENÇLERİN İLGİSİNİ ÇEKECEK

Devlet Tiyatrolarında, klasik sahne biçimlerinden deneysel, avangart yapımlara kadar pek çok üslupta oyunların oynanacağını belirten Karadağlı, önümüzdeki dönemde gençlerin ilgisini çekecek, çağın hızını yakalamayı amaçladıkları oyunlara yöneleceklerini ifade etti.

Bu amaçla “DT Genç Sahne!” uygulamasıyla, çağdaş dünya tiyatrosunun değerli yapımlarını üniversitelerin öğrenci ve bahar şenliklerinde, gençlik buluşmalarında, kampüslerde ve şehirlerin alternatif mekanlarında sergileneceğini söyledi.

YAZARLIK ATÖLYELERİNE AĞIRLIK VERİLECEK

Özellikle tiyatro yönetmenliği konusunda yaşanan sorunların çözümü adına Devlet Tiyatroları ailesinden genç oyuncularla açık atölyeler ve work-shoplar yapılacağını belirten Karadağlı, Devlet Tiyatroları Kuruluş Hakkındaki Kanunda yer alan “Yurt dışına bilgi ve görgü amacıyla sanatçı gönderilmesi” hükmünün yeniden aktif hale getirileceğinin altını çizdi.

Son yıllarda oyun yazarlığındaki nitelik ve nicelik açısından düşüşün ülkemiz tiyatrosunun en önemli kalesi olan Devlet Tiyatrolarını da düşündürdüğünü açıklayan Karadağlı, yazarlık atölyelerine de ağırlık verileceğini açıkladı.

Kaynak: WOLA