Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nde 5 istasyonda toplam 25 teleskop ile gözlem yapmak isteyen Türkiye’nin dört bir yanından başvuran 12 bin 500 gökbilim meraklısından 1000’i buluştu.

Önümüzdeki 4 gün boyunca, yediden yetmişe gökbilim meraklıları, Türkiye’nin en büyük gözlemevi olan ve en donanımlı teleskopların bulunduğu TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi (TUG) yerleşkesini gezme fırsatı bulacak. Gençlerin uzaya ilgisini arttırmak amacıyla 1998 yılından bu yana gökyüzü gözlem etkinlikleri düzenleniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Geleceğin uzay yolcuları sizlerin arasından çıkacak. Geleceğin bilim insanları sizler olacaksınız. Tam bağımsız Türkiye’yi sizlerle birlikte inşa edeceğiz. Gözünüz hep yükseklerde olsun.” dedi.

Kacır, “Hep birlikte 5 istasyonda toplam 25 teleskop ile gözlemler gerçekleştireceğiz. Gün içinde, özel filtreli teleskoplarla güneş gözlemleri yapacağız. Geceleri ise, ışık kirliliğinin çok düşük düzeyde olduğu Saklıkent’te; Vega, Polaris, Mizar ve  Antares yıldızlarını, Andromeda galaksisini, Ülker ve Herkül yıldız kümelerini, Jüpiter, Neptün, Satürn ve Uranüs gezegenlerini, uydumuz Ay ile çok sayıda gök cismini gözlemleyeceğiz.

Etkinliğin son iki günü, perse göktaşı yağmurunun en yoğun olduğu döneme tekabül ediyor. Gökyüzünde saatte 60 ile 100 defa meteor izleri oluşacak. Beraber bu görsel şölene şahitlik edeceğiz. Kıymetli bilim insanlarımız da bizlerle olacak. İnsanlık için her zaman bir gizem ve merak kaynağı olan uzayı daha yakından anlamamız ve tanımamıza yardımcı olacaklar.”

25 YILLIK GEÇMİŞ: 25 yıllık geçmişe sahip gökyüzü gözlem gözlem şenliği ölçeği son dört yılda önemli ölçüde arttı. 2019 yılı öncesinde yaklaşık 3 bin başvuru ve 350 katılımcı ile Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri gerçekleşirken, 2019 ile 2022 yılları arasında başvuru sayısı her yıl 10 bine ulaştı. Katılımcı sayısı ise bini buldu.

12 BİN 500 BAŞVURU: Bu katılımcı sayısındaki artışla birlikte geçen yıl bu etkinlik Van, Erzurum, Diyarbakır ve Antalya olmak üzere dört farklı ilde düzenlendi. Bu yıl ise ülkemizin 81 ilinden yapılan başvuru sayısı 12 bin 500’e ulaştı.  Başvurular arasından kurayla belirlenen şanslı bin kişi izleme imkanı buldu. 1 yaşından 78 yaşına kadar neredeyse her yaştan katılımcı mevcut. Katılımcıların yaş ortalaması 27. Başvuranlar arasında gençlerimiz, öğrencilerimiz ilk sırada. Tabi onların en büyük destekçileri aileler de etkinliğe yoğun ilgi gösteriyor.

Editör: Feridun Özbek