955 fotoğrafçının 3 bin 500 fotoğraf ile katıldığı Sultangazi Belediyesi’nin ‘Kültürel Bağlar’ temalı fotoğraf yarışmasında Yılmaz Karaca birinci, Tacettin Yüksel ikinci, Aysun Yalçın üçüncü oldu.

Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, "Kültürel bağların çok önemli olduğunu bilerek, medeniyetimizden de kopmamak inancıyla bu yıl fotoğraf yarışmamızı bu temayla düzenledik. ‘Kültürel Bağlar’ yarışmamıza 3 bin 500 fotoğraf girdi. 955 fotoğraf sanatçısı yarışmaya iştirak etti. İnşallah Sultangazi sanatla anılan bir yer olacak." dedi.

Yarışmaya “Saklambaç” isimli fotoğrafıyla BİRİNCİ Ordu’dan katılan Yılmaz Karaca, 25 bin TL’lik ödülü kazandı. “Yarış” isimli fotoğrafıyla yarışmaya İstanbul’dan katılan Tacettin Yüksel İKİNCİ olarak 15 bin TL, “Oyun” isimli fotoğrafıyla yarışmaya Bursa’dan katılan Aysun Yalçın ise ÜÇÜNCÜ olarak 10 bin TL’lik ödülü almaya hak kazandı. Mansiyon ödülü alan fotoğraf sahiplerine de 5’er bin TL ödül verildi.

Üç yıldan bu yana düzenlenerek geleneksel hale gelen yarışma 2021 yılında ‘Sosyal Mesafede O An’, 2022 yılında ise ‘Teknoloji Arasında İnsan’ temasıyla düzenlendi.

Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “Biz fotoğraf yarışmasına üç yıldır çok önem veriyoruz. Birinci yılımızda pandemi dönemini yaşadık ve ‘Sosyal Mesafede O An’ diyerek, tarihe not düşecek o anların fotoğrafını bir arşiv gibi koyacak çok özel bir fotoğraf yarışması düzenledik. O fotoğraflara baktığımda hala şunu düşünüyorum; acaba o anlar yaşandı mı? Sahiden pandemi bütün dünyanın gündemine girdi mi? Fotoğraflara baktığımda her defasında bunu görüyorum.

Bir sonraki kültür-sanat sezonumuzda ‘Teknoloji Arasında İnsan’ diyerek yeni bir ulusal fotoğraf yarışması düzenledik. Bu yarışma bizim için çok önemliydi. Teknoloji ve insanın bazen dostluğu bazen kavgası bazen birbirine giren halini fotoğraflarda sergilemeye gayret ettik. Fotoğraf sanatçılarımız o yarışmaya da büyük bir güçle katıldı. Geçen seneki Teknoloji Arasında İnsanı da güzel bir hatıra ile aramızda tutuyoruz.

Bu sene de kültürel bağların çok önemli olduğunu bilerek, medeniyetimizden de kopmamak inancıyla özel bir fotoğraf yarışması düzenledik. ‘Kültürel Bağlar’ yarışmamıza 3500 fotoğraf katıldı. 955 fotoğraf sanatçısı yarışmaya iştirak etti. Bugün de dereceye girenleri öğrendik. Gördük ki kültürel bağlarımız kopmamamız gereken sahiden de özlediğimiz bağlarmış, kopmamamız gereken, hatıralarımızda her zaman saklamamız gereken hususlarmış. Bunu fotoğraf sanatçılarının fotoğraflarında hep beraber yaşadık. Çok güzel bir finaldi, çok güzel fotoğraflar ortaya konuldu. Bu fotoğraflar bir süre daha burada durduktan sonra, farklı mecralarda sergilenmeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

‘SULTANGAZİ SANATLA ANILAN BİR YER OLACAK’

Sultangazi’de kültür sanatın güçlü olması için bu işlere devam edeceklerini belirten Dursun, "İnşallah Sultangazi sanatla anılan bir yer olacak. İkincilik fotoğrafında ip atlayan bir çocuğu gördük. Teknolojinin bu kadar yoğun olduğu, oyunların bilgisayar ve dijitale dönüştü bir yerde ip atlayan bir çocuğu fotoğraflamak ve o kareografi ile birlikte görebilmek önemli. Her fotoğrafın hikayesi var. Kültürel kodlarımıza yansıttığı kodlamalar var. Fotoğraf sanatçıları bunları ortaya koyarken de aynı zamanda duygu seli ile yapmışlar, bunu onlarda da hissettik. Bu işin ne kadar özel olduğunu bize anlattılar ve çok mutlu olduk" diye konuştu.

“HATIRALARINIZI SAKLAYACAĞINIZ EN İYİ YERLER FOTOĞRAFLARDIR”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ise hatıraları saklamanın en iyi yolunun fotoğraflar olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bugün burada İstanbul İl Kültür Müdürü olarak, Belediye Başkanımızı dinlerken hakikaten çok mutlu oldum. Yıllar önce Mimar Sinan’ın eserlerinin rotasında Mağlova Kemeri’ne gitmek için çok uğraşmıştık. Şimdi o yollar harika. Bu şu anlama geliyor; sizin hem tabiatla, hem suyla, hem tarihle, hem akıp giden zamanla buluşmanız anlamına geliyor. Hepimizin aslında başımız sıkıştığında dönüp baktığımız yer albümlerimizdir. Hatıralarınız kadar varsınız, hatıralarınız kadar zenginsiniz. Hatıralarınızı saklayacağınız en iyi yerler fotoğraflardır. Sizden istirham ederim fotoğraflarınızı dijitalde de olsa saklayın. İnsanı insan yapan kaşı, gözü değildir. İnsanı insan yapan vefasıdır. İnsanı insan yapan yapılana karşı şükrünü edasıdır. Belediye Başkanımıza yaptıkları hizmetler ve bu güzel program dolayısıyla çok teşekkür ediyorum.”

Kaynak: WOLA