Türk Tiyatromuzun duayen isimlerinden Ayla Algan, ‘Yaratıcı Oyuncu Yaratıcı İnsan’ kitabında oyunculuğun tarihsel gelişimini, kendi oyunculuk serüveninden, tecrübelerinden damıtarak anlatıyor.

Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan ‘Yaratıcı Oyuncu Yaratıcı İnsan’ kitabında anılarına da yer veren Ayla Algan, 18. Yüzyıl Batı Tiyatrosu’ndan Bugünün Tiyatrosuna... Oyunculuğun Tarihsel Serüvenine, Tiyatro Araştırma Laboratuvarına (TAL) değinirken bugünün oyuncusu’na da mesajlarını verdi.

Ayla Algan, kitabını kızı Sevi ve Torunu Alya’ya ithaf etti.

Kitabın tanıtım bülteninde bir kesit…

Aristoteles, “Göster, gündelik ne yapıyorsan göster, düzelterek estetik hale getir” diyordu. Ben de diyorum ki: “Gösterme, ol. Anda yaşa.”

Okurla bir atölye dersindeymiş gibi samimiyetle paylaşıyor yaratıcı kişiliğinin, çok yönlü sanatının etkileyici bilgisini. Günümüz oyuncusuna farklı bir kılavuz kitap armağan ederken hayranlarına da zarif bir selam veriyor.

 “Yaratıcı oyuncu, yazarın yazmadığı yerlerde vardır. Role iyi girildiği zaman yaratılan tipler yaşar ve ölümsüz olurlar. Seyirci ile yolculuk bilimsel bir yolculuktur. Kahve falı ya da eğlence tiyatrosu değildir. Bugünün oyuncusu, oyuncu insandır; zihin ve bedeniyle rolünü tasarım yaparak hazırlar. Bu dijital çağ içinde, sizler de merak edin, düşünün, araştırın, belki yeni egzersizleri, yeni tanımlamaları, benim bulamadığım yeni kahramanları siz bulursunuz.”

Ayla Algan kitabı ile ilgili oyuncu ve tiyatrosever okurlarına şunları ifade etti.

“20. yüzyılın ikinci çeyreğinde doğup Türkiye’de ve dünyada sayısız siyasal, kültürel ve toplumsal olaya tanıklık ettim. Eksilmeyen merak, öğrenme ve araştırma isteğim sayesinde 21. yüzyılın hızına ayak uydurabildim. Bu kitapla sizlerin de merakınızı, araştırma ve öğrenme isteğinizi kamçılayabilmek adına kendi oyunculuk yolculuğumda önemli bulduğum bilgileri çok derinine inmeden sizlere aktarmaya çalıştım. Her sanat dalında olduğu gibi Tiyatro’da da her ülke gelişimsel olarak birbiriyle çoğu zaman farklılık gösterse de hepsi birbirinden etkilenerek gelişimlerini sürdürmüştür.

Globalleşen dünyamızda ise bu etkileşim çok daha hızlı ve bilgiye ulaşmak çok daha zahmetsiz olduğundan bireysel ve mesleki gelişiminizi sürdürürken bugünümüzün oluşmasına katkıda bulunan düşünürlerden, sanatçılardan, edebiyatçılardan, kuramcılardan feyz alıp geleceğe birer köprü olabilmeniz dileğimdir.”

Editör: Feridun Özbek