Basın Konseyi, Cumhuriyet Gazetesi’nin para karşılığı haber yaparak Ocak 2023’te yürürlüğe giren E-Ticaret yasasına yönelik algı oluşturması iddiasını değerlendirdi. Konsey gazetenin etik dışı davrandığını kabul ederken GYY hakkındaki şikayetin ise yersiz olduğuna karar verdi.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu açıklamasında, “temel ilkeler ışığında, BKYK üyelerinin çoğunluğu, iddia edilen türden bir para alışverişinin vuku bulduğuna kanaat getirseler bile, şikâyet edilen Arif Kızılyalın’ın bu işe katılımı ve bu husustaki kusuru ve kastı konusunda kesin bir kanaate varamamışlardır. Bu nedenle, şüpheden suçlanan kişinin yararlanması gerektiği ilkesi dikkate alındığında, Arif Kızılyalın’a yaptırım uygulamak için yeterli delilin ortaya konulamadığı sonucuna varılmıştır.

Belirli yönde haberlerin yapılması yönünde etik dışı bir anlaşmanın yapıldığına çoğunluk tarafından kanaat getirilmiş olmakla birlikte, Basın Konseyi’nin iç mevzuatı ve yapılan şikâyetin ışığında, bu olaydaki incelemenin ve kararın sadece Genel Yayın Yönetmenini kapsaması gerektiğini dikkate alarak;

1- Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın hakkındaki başvurunun süresi içinde yapıldığına ve ele alınabileceğine OY ÇOKLUĞU ile;

2- Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın hakkında ‘ŞİKÂYETİN YERSİZLİĞİNE’ yine OY ÇOKLUĞU ile karar vermiştir.” denildi.

BASIN KONSEYİ AÇIKLAMALI KARARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

 

MUSTAFA BÜYÜKSİPAHİ, KONSEYİ BASKI ALTINA ALMAK İÇİN YOĞUN ÇABA HARCADILAR

Basın Konseyi’ne konuyu şikayet eden Mustafa Büyüksipahi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada karara itiraz edeceğini açıkladı.

Mustafa Büyüksipahi” açıklamasında “Cumhuriyet Gazetesi'nin ve emekçilerinin saygınlığını hedef alan "rüşvet karşılığı" haber skandalını Basın Konseyi'ne taşımıştım. Tartışmalı bir sürecin ardından konsey kararını bugün açıkladı. "Etik ihlal oluşmuştur, para alınmıştır" kanaatine varılsa da kınama yapılmadı.

Karara derhal ve güçlü bir şekilde itiraz edeceğim. Kararın manipüle edileceği açık. Yargıyı da etkileyebilir. Ortada bir etik ihlal varsa bunu birilerinin yapmış olduğu gerçeği göz ardı edilemez. Bu bağlamda mahkemeye başvuracağım hatta gerekirse uluslararası mahkemelere.

Birtakım kişi ve kişilerin Basın Konseyi'ni baskı altına almak için yoğun çaba harcadığını, ilk toplantının ardından 'kınama kararı' alındığını ve kararın resmi siteden açıklanmadan önce şikâyet edilene ulaştırıldığını 'HARİCEN' öğrendim.

Şikâyet edilen kınandığını önceden öğrenmiş ve alelacele savunma talep etmiştir.  Süresi geçmiş olmasına rağmen savunma talebi alınmış ve ikinci toplantıda ilk oylamadaki üyelerin 9/5 kınama kararının aksine farklı katılımcılarla tekrar oylama yapılmıştır. Usulsüzlük kesindir.” dedi.

Her şeye rağmen meslek ilkelerini, gazeteciliğin etik değerlerini koşulsuz ve samimiyetle savunan Basın Konseyi üyelerine teşekkür ederim. Süreci hukuki zeminde değerlendirip meslektaşlarımla paylaşacağım." dedi.

Editör: Feridun Özbek