Clemens Wolf’un Türkiye’deki ilk kişisel sergisi, Wolf’un yağlı boya, aynalar ve paraşütler kullanarak malzeme üzerine yaptığı uzun soluklu araştırmalarına odaklanıyor.

Clemens Wolf, işlerinde yakalamaya çalıştığı tekrar edilemez anları farklı malzemeler vasıtasıyla yerleştirmelere dönüştürüyor. Çit gibi endüstriyel malzemeler kullanarak kalın yağlı boya tabakalarını tuvale aktardığı bir yöntem geliştiren Wolf, “REMIX-Material Archeology” sergisinde bu yaklaşımı mekâna özgü bir şekilde SANATORIUM’a taşıyor. Kentsel bir bariyerin ve sınır çizmenin fiziksel sembolü olan çit, sanatçının çalışmalarında sürekli tekrarlanan bir motif olarak yer alıyor.

Malzeme üzerinde sürekli çalışmak ve onu keşfetmek, Wolf’un pratiğinin biçim ve bağlamını oluşturur. İşlevsel bir nesneyi alarak onu bağlamından çıkaran sanatçı, malzemenin zamansal ve estetik katmanlarını araştırdığı bir yaklaşım benimser. Bu süreçte ise, sanat pratiğini yeniden keşfederek resim ve heykelin sınırlarını bulanıklaştırır. Bir süredir işlerinde kullandığı ve normalde sanatsal üretimle ilişkilendirilmeyen paraşüt kumaşıyla oluşturduğu heykel ve resimler görünenin ötesinde bir soyutlama sunar.

Sanatçı son dönemde ayna kullanarak yaptığı çalışmalarında, aynanın görünmeyen tarafını ortaya çıkarır. Çit resimlerinin farklı bir malzemeyle yeniden araştırması olan bu çalışmalar, sanatçının aynada bulunan katmanları kumlama makinesi kullanarak ayırdığı bir alıştırmadır. Tekrar edilemeyen anları bu yöntemle yeniden araştıran Wolf, aynanın ikiliği ve doğası gereği oluşturduğu yansıma üzerine düşünür.

“REMIX-Material Archeology”, Clemens Wolf’un malzeme ile olan ilişkisini farklı biçimlerde, yeni çalışmalar ve mekâna özgü bir yerleştirmeyle gösteriyor. Sanatçının uzun süredir odaklandığı tekrar edilemeyen anları ele alan bu çalışmalar; yüzey, bağlam ve malzeme ilişkisinin geniş bir araştırmasını sunuyor.

Sergi, 25 Mart 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Siz bu konuyla alakalı ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Editör: Feridun Özbek