Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) iş birliğiyle hazırlanan Türk Maarif Ansiklopedisi, 600 yazarın katkı sunduğu toplam 1200 maddeden oluşuyor ve ilk cildi dijital ortamda erişime açıldı.

Tamamlandığında beş ciltten oluşacak olan ansiklopedi, eğitim alanında Türkiye'nin uluslararası alandaki katkılarını da gözler önüne seriyor. Ansiklopedi, Türk eğitim tarihine dair bilimsel metotlarla hazırlanan bu kapsamlı eser, Türkiye'nin eğitimdeki zengin mirasını yansıtıyor.

Ansiklopedi, Türkiye'nin eğitimdeki uluslararası yüzü Türkiye Maarif Vakfı ve akademik birikimin referans kaynağı TÜBA'nın önderliğinde, uzman yazar ve akademisyenlerin katkılarıyla oluşturuldu. Toplam 1200 maddeyi kapsayan ve şu ana kadar 1134 maddesinin yazımı tamamlanan bu eser, Türk eğitim geleneğine ışık tutacak önemli bir kaynak niteliğinde.

Prof. Dr. Birol Akgün ve Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in önderliğinde yürütülen bu proje, küresel eğitim anlayışına katkı sağlamak ve Türkiye'nin kültürel mirasını korumak amacıyla hayata geçirildi.

İlk cildi www.turkmaarifansiklopedisi.org.tr adresinde yayımlanan ansiklopedi, beş ciltten oluşacak ve tamamlandığında basılı olarak da erişime sunulacak.

Ansiklopedinin tanıtımı, Türkiye Maarif Vakfı Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen bir toplantı ile yapıldı.

Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanvekili Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ve Prof. Dr. Azmi Özcan'in liderlik ettiği bilim kurulu, bu kapsamlı eserin hazırlanmasında kritik rol oynadı.

Oktay Yılmaz, 'Dün Bugün Yarın' öyküleri ile on iki duraklı bir yolculuğa çıkarıyor. Oktay Yılmaz, 'Dün Bugün Yarın' öyküleri ile on iki duraklı bir yolculuğa çıkarıyor.

Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak hazırlanan Türk Maarif Ansiklopedisi hem Türkiye'nin eğitim mirasını korumak hem de gelecek nesillere bilgi aktarımı yapmak için büyük bir adım olarak görülüyor.

Toplantıda konuşan Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ansiklopedinin önemini vurguladılar.

Prof. Dr. Birol Akgün, pandemi döneminde başlayan bu projenin, Türkiye'nin eğitim alanındaki geniş birikimini toplamayı amaçladığını belirtti. Akgün, eğitim ve öğretimin okuldan ibaret olmadığının altını çizerek, ansiklopedinin Türkiye'nin kültürel içerikli yayınlar yapma çabasının bir parçası olduğunu ifade etti.

Akgün, ansiklopedilerin bir hafıza ve aynı zamanda geleceğe ilişkin tahayyül olduğunu belirterek, "Tüm bunları yaparken amacımız tarih boyunca Orta Asya'dan Balkanlara geniş bir coğrafyada devletler kurmuş, medeniyetler kurmuş büyük bir milletin ahfadı olarak bizler, yurt dışında hizmet verirken eğitim öğretim alanında milletimizin geliştirmiş olduğu ve bizim tevarüs ettiğimiz büyük bir birikime dayanarak ve güvenerek yaptığımızın farkındayız. İstedik ki bu birikimi, külliyatı derleyip toparlayalım ve bilim camiasının hizmetine sunalım. Bu amaçla TÜBA ile işbirliği yaptık, ülkemizin tecrübeli bilim insanlarından oluşan bir bilim kurulu oluşturduk. 3 yıldır neredeyse her hafta birlikte bu büyük esere kafa yorduk. Bugünkü eser ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise ansiklopedinin Türkiye'nin derin köklerine ve kültürel mirasına ışık tuttuğunu söyledi. Şeker, ansiklopedinin hem bir miras hem de gelecek kuşaklara bırakılacak bir hediye olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ansiklopedinin yoğun ve titiz bir gayretin mahsulü olarak ortaya çıktığına işaret ederek, "Bu çalışma, birikimin toplandığı, mirasımızın derlendiği ama gelecek kuşaklara bırakmak üzere güzel bir hediye olarak hazırlanmış oluyor. Bizler süreçte ön açıcı olmaya çalıştık. Türkiye'nin kökleri, derinlikleri, geçmişte yaşanmış ve geleceğe ışık tutacak kültürünün kayda geçmiş olması çok değerli. Aramızdan ahirete göç eden Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı hocamızın çok değerli katkıları oldu, onu da anmadan geçemeyiz." diye konuştu.

Türk Maarif Ansiklopedisi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Azmi Özcan, Türk Maarif Ansiklopedisinin Türklerin ilim ve irfan alanındaki varlığını belgeleyen önemli bir eser olduğunu belirterek “Hikayem, bir telefonla başladı. Bilim kurulu, bana görevi verdi. Türk ilim ve irfan tarihinde önemli bir yere sahip bu ansiklopediyle tarihe yatırım yaptık. Türk kültürünün değerlerini korumaya ve bu kavramları Türkleştirmeye özen gösterdik. İSAM bize bilgilerini açtı, kendilerine teşekkür ederim. Türk maarifini yaşatmak ve tedbir almak için bu çalışmada yer aldık.” diye konuştu.

İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, ise projenin hikayesini anlatarak, ansiklopedinin Türkiye Maarif Vakfı'nın küresel eğitim hedeflerine önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.

Program Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili'nin ansiklopediye dair detaylı sunumuyla tamamlandı.

Kaynak: WOLA