Omnibus YouTube kanalında tarihçi Emrah Safa Gürkan’a konuk olan Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili ve Bilim Tarihçisi Erkan Baş, Sovyet kozmonot Yuri Gagarin’in idolü olduğunu açıkladı.

 “Dünya mavi ve çok güzel. Harika görünüyor” cümlesi ile akıllardan silinmeyen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) vatandaşı, Vostok 1 uzay mekiğiyle 12 Nisan 1961 yılında uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin’in idolü olduğunu açıklayan Erkan Baş bilimin hayatındaki önemine değindi.

BİLİM TARİHİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ BENİM HAYATIMDAKİ EN ÖNEMLİ HİKAYELERİNDEN BİR TANESİDİR.

Bilim tarihi çalışmak istiyorum ama çalışacak alan yok akademi kapanmış daha sonra okuldan atılmışım ne yapacağım diyordum. O arada bir yayıncılık deneyimim oldu. Yazdığım, çizdiğim şeyler oldu. Türkiye’de niye böyle bir bilim tarihi dergisi yok dedim. Tamda böyle TÜBİTAK Bilim Tekniğin içinin boşaldığı dönemler vs. aylık çıkartsak olmaz. 3 aylık akademik popüler bir dergi denemesi yaptık. Macerası çok uzun olmadı. Ama gerçekten yaparken büyük keyif aldığım işlerden bir tanesiydi. Birde alanın ne kadar boş olduğunu o zaman görüyorsunuz. Mesela Gagarin’in savunması herkes bunun üzerine konuşuyor ama ya bir kişide şunu bassın okuyalım. Albert Einstein’ın görelilik kuramı yüzüncü yılına dek gelmişti onu da çevirdik bastık.

GAGARİN BENİM İDOLÜM.

Benim için bambaşka bir insan. Tesadüf galiba ama çocukluğumuzda astronot, kozmonot muhabbetleri vardı. Herkes astronotları seviyordu ben biraz farklı kozmonotlara merak saldım. Gagarin’le tanıştım o arada. Gagarin üzerine çok az şey yazılan, çizilen, düşünülen sosyalist olduğu için çok kıymetli çalışmaları var. Sadece gidip gelmesi değil geldikten sonra neredeyse Sovyetler Birliğini, Rusya’yı gezdiriyorlar. İnsanlara bilimin önemini anlatma konusunda, bilimi toplumsallaştırma konusunda bence çok önemli bir işlevi var. Düşünsenize köye gidiyor. İnsanlara uzaya nasıl çıktığını, çalışmalarını, oradan ne gördüğünü, nasıl göründüğünü vs anlatıyor. O dönemde muazzam ilgi çekiyor.

Bence bilim tarihinin en büyük esprisi şu. Bilim adamı denince Einstein’ın kafa dağınık, kızını tanımaz öyle şeylerle tanınıyor ya dünyada olmayan birisi aslında uçuk kaçık ama bilim tarihi bize şunu gösteriyor.

HAYALİM, ORTAOKULLARDA BİR SENE ZORUNLU OLARAK BİLİM TARİHİ OKUTULMASI LAZIM.

Genel bir bilim kültürü kazanabilmesi için biz ne yapıyoruz. Bilimde iki şey var. Bir Einstein’ın uçuk kaçık hali, İki teknolojinin geldiği aşamanın bize sağladığı faydalar. Oysa asıl mesele topluma bilimsel düşünce yöntemini kazanmaktır. Bizde herşey ezbere dayalı.

Editör: Feridun Özbek