7-8 yaşından itibaren koleksiyon oluşturmaya başlayan Hamdi Alkan, Mustafa Kemal Atatürk’ün farklı açıdan çekilmiş fotoğraflarını topladığını, bugüne kadar topladığı diğer tüm eserlerinde müzeye çevrilmesini arzuladığını açıkladı.

BloombergHT’de Ali Sunal’ın “Ali ile Aramızda” programına konuk olan Hamdi Alkan çocukluk yıllarından itibaren oluşturduğu koleksiyonlar hakkında bilgi verdi.

Hamdi Alkan, “56 yaşındayım. Benim koleksiyon hikayem 7-8 yaşında memleketim Antakya’da başladı. Depremde Meclis binası maalesef yıkıldı. Şehrin üçte ikisi yok oldu. Meclis binası eskiden gündüz sinemasıydı.  Sinemanın en tepesinde makinist dairesi vardı. Eskiden kırpılmış, kesilmiş filmleri toplayarak başladım. Onları alırdım kendimce kurduğum bir sinema makinam vardı. Bir mercek, kırılmış bir ayna parçası o merceğe yansıtılır. O duvarda bir ekran oluşur araya da film parçası konulur sinema hareketsiz bir çeşit ilkel slayt ama bizim için o duygu çok keyifli bir duygu.

Sonra okulumuzun çöplerini karıştırmaya başladım. Not defteri hastasıydım. Öğretmenlerin not defterleri kutsal bir kitap gibi öğretmenlerde yazardı göstermezdi. Onları da karıştırdım. Böyle böyle toplaya toplaya para kazanmaya başladığım süreçte toplamaya başladım. Ama o kadar çok şey topladım ki mesela bende eski film afişi koleksiyonları da var. Birgün evimize Hülya Koçyiğit geldi. Bir film koydum. “Ringo Destapo’ya karşı” diye. Hamdi ben böyle bir filimde oynamadım dedi. Ama sen varsın burada dedim. O dönemde bizim isimlerimizle parçalar birleştirip bir film yapılıyordu.

TARİHİN BEKÇİSİYİZ

Biz bir anlamda tarihin bekçileriyiz. Vasfi Rıza Zobu’nun terekesini satın almıştım. Dârülbedâyi’den şehir tiyatrosuna kadar uzanan geniş bir sürecin tanıklıkları, notları her şeyi bende ben bunun turşusunu kurmayacağım işin sonunda. Bunların bir şekilde korunması gerekiyor. Bunlarında yeri geldiği zaman paylaşıyorum. Kitap yazmak, akademik tezlerini yapmak isteyen arkadaşlara bazen sergiler yapıyorum.

Memleketim Antakya ile ilgili yaklaşık 40 yıllık bir koleksiyonum vardı. İyi ki toplamışım. Şu an şehir yok ama şehrin hepsinin hafızası benim o koleksiyonda var. Bu çok değerli bir şey. Onun dışında resim, teneke oyuncak, imzalı kitap koleksiyonum da var. Hepsi duruyor. Sergilerle, kitaplarla yaymaya çalışıyorum.

ATATÜRK’ÜN FARKLI AÇIDAN ÇEKİLMİŞ FOTOĞRAFLARINI TOPLUYORUM

Şu şıralarda çalıştığım iş “farklı açıdan” diye bir isim koyduk. Mustafa Kemal Atatürk’ün farklı açıdan çekilmiş fotoğraflarını toplamaya çalışıyorum. Hep bildik fotoğraflar var. Birde bilmedik o kadar fotoğrafları var ki. Mesela tıraş olmayı çok sevmezdi. Böyle sabunlu bir fotoğrafı var. Farklı açılardan da görsünler. Ulu önderimiz bir simgedir. Bilinmesi gerekiyor. Fotoğrafların dili de çok önemli bunun gibi birçok projeleri koydum.

KOLEKSİYONUN BİR KISMINI DİJİTALE AKTARTIYORUM

Koleksiyonumdaki en değerli parça manevi olarak babamın Hatay Devleti seyahat varakası. Babamın pasaportu var. Biliyorsunuz. Hatay yaklaşık 7 ay 1939’a kadar devlet olarak kaldı. O benim için çok özel.

Sezen Aksu, Egemen Bostancı’nın anısına 9'uncu hatıra ormanını Kilis'te oluşturdu. Sezen Aksu, Egemen Bostancı’nın anısına 9'uncu hatıra ormanını Kilis'te oluşturdu.

Koleksiyonun bir kısmını dijitale aktartıyorum. Onun dışında belirli yerlere dağıtacağım. Benim isteğim bunların yaşatılması, bir müzeye çevrilmesi ama olmasa da parça parça bir yerlere vermeyi planlıyorum.” dedi.

Kaynak: WOLA