Haraççı Çeşmesi, Fatih Cibali Mahallesi’nde, Üsküplü Caddesi üzerinde, 1475 tarihli vakfiyesinden bu tarihten önce yapıldığı düşünülen Haraççı Kara Mehmed Camii’nin yanında yer alıyor.

İsmini bu camiden alan çeşmenin kitabesi günümüze ulaşmadığından yapılış tarihi ve yaptıranı hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Kare planlı olan çeşme hazneyle donatılmış olup sol tarafında bir hazire yer alıyor. Çeşme zemin seviyesinden orta seviyeye kadar kesme taşlarla kaplanmış; orta seviyeden çatı seviyesine kadar ise tuğla örgülüdür. Ayna taşı ve kurnası mermerden yapılmıştır.

Moğolistan’da Türk Kağanlığı dönemine ait eserler restore ediliyor Moğolistan’da Türk Kağanlığı dönemine ait eserler restore ediliyor

Haraççı Çeşmesi’nin bozulan cephesi onarılıp üst lentosu ve eksik seki taşları mermerden imal edildi. Çeşmenin üst örtüsündeki otsu ve odunsu bitkiler temizlendi, projesine uygun şekilde alaturka kiremit ile kaplandı. Ayrıca çeşmenin yanında bulunan cami haziresi de çalışma kapsamına dahil edilerek onarıldı ve yapılan onarımların ardından çeşme tekrar suyla buluşturuldu.

Kaynak: WOLA