Tokat Valiliğinin destekleriyle 20 yıldır devam eden Komana Pontika Antik Kent'teki kazı  çalışmalarında geçmiş yıllara ait sikkeler, kömürleşmiş buğday, arpa, üzüm, kayısı, badem ve ceviz ile tavuk, koyun ve keçi kemiklerine ulaşıldı.

Komana Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas, Komana Pontika Antik Kent’te devam eden kazı çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Kaynaklara göre Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan, Anadolu tanrısı Ma'ya adanmış kutsal bir alan olan Komana Antik Kenti’in aynı zamanda ticaret merkezi olduğunu belirten Prof. Dr. Burcu Erciyas, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun tüm bölgelerinden ziyaretçi çektiğini söyledi.

Prof. Dr. Burcu Erciyas, Antik Kent’in Kazova’nın iki tarafındaki tepelerin eteklerine yayılan, farklı dönemlerde, farklı alanlarda varlığını sürdürdüğünü söyledi.

Yeşilırmak'ın yanındaki çok önemli konumu itibariyle çağlar boyu orayı önemli bir merkez yaptığını ifade eden Erciyas, bugün DSİ'nin su regülatörünün bulunduğu yerde zamanında Roma döneminden, Helenistik dönemden itibaren daha sonra Roma döneminde, daha sonra Selçuklu döneminde bir köprü olduğunu, Tokat'tan Niksar'a ulaşımın burada bir kilit oluşturduğunu, burada hem dere hem de Yeşilırmak üzerinden karşıya geçildiğini kaydetti.

Bunun da da tabii yerleşimin hem idari hem de kutsal merkez olarak önemini pekiştiren bir faktör olduğuna dikkat çeken Erciyas, “Kazı çalışmalarını oldukça geniş bir alanda sürdürüyoruz. Sur duvarıyla çevrili bir tepenin üzerine yerleşilmiş ve yerleşimin biz bugün geç kargolitik erken sınıf çağından yani mihraptan önce hatta dört bin yılından itibaren olduğunu peş peşe dönem Roma dönemi, Bizans Dönemi Danişment, Selçuklu ve Osmanlı'yla da son bulduğunu biliyoruz. Zaten Komana'yı da çalışmalarımızın sonucunda aslında en değerli kılan bu çok katmanlılık.  Hiç kesilmeden süregelen yerleşim olduğunu da söylemek mümkün.” diye konuştu.

Erciyas, kazı çalışmalarında geçmiş yıllara ait sikkelerin, kömürleşmiş buğday, arpa, üzüm, kayısı, badem ve ceviz ile tavuk, koyun ve keçi kemiklerine ulaşıldığını sözlerine ekledi.

MİLLET BAHÇESİNİN TAMAMLANMASIYLA BİR KISIM ESERLER SERGİLENECEK

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Komana’yı bir an önce bir gezi alanı haline getirmeye çalıştıklarının altını çizdi.

Hatipoğlu, “Önümüzdeki süreç içerisinde orada millet bahçesini tamamlanmasıyla birlikte birbirine entegre belki bir kısım sergilerin veya teşhirin millet bahçesindeki inşa edilecek paneller yapılmasını sağlayacağız. Yine orada bir çalışmamız daha var. Devlet Su İşleri'ne ait bekçi evini belki gençlerimizin ve çocuklarımızın kazıyla ilgili meraklarını gidereceklerini bir yer haline getirmek gibi bir çaba içerisinde olacağız.” dedi. 

Editör: Feridun Özbek