Kayseri İncesu ilçesi Örenşehir Mahallesi’nde Roma ve Erken Bizans Dönemine ait olan mozaiklerin sınırları 2023 yılının sonuna kadar gün yüzüne çıkacak.

KAPADOKYA BÖLGESİ İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ

Kazı çalışmalarının bilimsel danışmanlığını yapan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Can Erpek de mozaik kazı çalışmalarının, hem mimari hem de ortaya çıkarılmış mozaikler bakımından Kapadokya bölgesi için oldukça önemli ve değerli bir çalışma olduğunu dile getirdi. Erpek, Kayseri Arkeoloji Müzesi’nin denetiminde gerçekleştirilen çalışmalarda bu yıl ki planların, yapının sınırlarına ulaşmak olduğunu kaydetti.

DÜNYADA KENDİSİNDEN SÖZ ETTİRECEK BOYUTTA

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “Milattan sonra 3’üncü Yüzyıl, Roma ve Erken Bizans Dönemi diye bilinen döneme ait olan mozaikler dünyada kendisinden söz ettirecek boyutta. Gerçekten bura Türkiye’de değil, dünyada kendisinden söz ettirecek bir proje olarak şu anda bizim karşımızda duruyor.”

GEÇ ROMA, ERKEN BİZANS’A AİT ÖRNEKLER

Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle devam eden kurtarma kazıları sonucunda, M.S. 4. yüzyıl sonrası Geç Roma, Erken Bizans’a ait sivil konut örnekleri olduğu değerlendirilen yapıda yaklaşık 300 metrekare, sağlam mozaik taban döşemeler ortaya çıkarıldı.

10’dan fazla odası açılan, halen kazı çalışmaları devam eden yapı, tespiti yapılan İç Anadolu’daki en büyük mozaikli yapı olarak dikkat çekiyor.

Yapıtta, geometrik ve bitkisel figürler ile Grekçe, Latince mozaik yazıtlar da dikkat çekiyor. Üzerinde Latince bir yazıt bulunan mozaik, dikdörtgen planlı bir yapının tabanında yer alırken, üzerinde Grekçe bir yazıt bulunan diğer mozaik ise kısmen korunmuş olan bir duvarla çevrili bir başka binanın tabanına döşenmiş bulundu.

Editör: Feridun Özbek