Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2015 yılında restorasyonuna başlanan Seddülbahir Kalesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Valide Turhan Sultan tarafından 3,5 asır önce Boğaz'ın girişinde inşa ettirilen Seddülbahir Kalesi dünya harp tarihine geçen Çanakkale Muharebeleri açısından da önem arz ediyor.

KIYILARIMIZI GELİBOLU TARİHİ SUALTI PARKI OLARAK KÜLTÜR VE TURİZM DEĞERLERİMİZ ARASINA KATTIK.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Altyapı ve ulaşımdan şehitliklerin ihyasına, günümüze kadar bilinmeyen şehitliklerimizin tespitinden restorasyon çalışmalarına kadar çok kapsamlı projeleri gerçekleştirdik. Şehit kanından dalgalarla, dönemin en güçlü donanmasına set çektiğimiz kıyılarımızı Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı olarak kültür ve turizm değerlerimiz arasına kattık.

Tarihimizi yaşatmak ve korumak adına ne gerekiyorsa yaptık, yapıyoruz. İşte Seddülbahir Kalesi'nin de bu coğrafyaya dair hafızasını yarınlara ulaştırmak için projelerimizi hazırladık, uyguladık ve hamdolsun zaferimizin 108'inci yıl dönümünde açılışını hep beraber yapıyoruz. Seddülbahir Kalesi restorasyon, çevre düzenlemesi ve teşhir tanzim çalışmaları Türkiye'de bugüne kadar bu alanda yapılmış en kapsamlı çalışmadır. Kalede ve 43 bin 497 metrekarelik proje alanında, 2 bin 822 gün devam eden disiplinler arası çalışmalar ve kazılar neticesinde 45 bin 748 kültür varlığı bulunmuş ve envanterimize alınmıştır."

Ersoy, "Memnuniyetle ifade ediyorum ki Hatice Turhan Sultan'ın emanetine sahip çıkmak için gerçekleştirdiğimiz 12 yıllık araştırma sürecinde ve 2015 yılından beri devam eden uygulama çalışmalarında görev alanların da üçte biri, her disiplin ve iş kolundan kadınlar olmuştur. Sorumluluğumuz dahilindeki her çalışmada bu oranın daha da yükselmesini temenni ediyorum."

 “ECDADA SAYGIMIZIN GEREĞİNİ YERİNE GETİRİYORUZ”

Şu anda bir açık hava müzesinde, Seddülbahir'de olduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve küratör ile ekibine teşekkür ettiğini, dünyada bu tür açık hava müzelerinin nadirattan olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "10 yaşından 100 yaşına kâh ordu olduk kâh tek başına canlar verdik. Her taşına dünya şahit. Yılmadık, yılmayacağız" diyerek, bugün 108 yıl sonra bir kez daha şehitlerin aziz hatıralarını yâd etmek, istiklale ve istikbale olan bağlılıklarını haykırmak için Çanakkale'de olduklarının altını çizdi.

Tarihe saygı duymanın ve hatıraları yaşatmanın, bunların sembolleri olan eserlere sahip çıkmayı gerektirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz de Çanakkale Zaferi'ni kazandığımız yerlerdeki şehitliklerimizi ayağa kaldırarak, emanetleri koruyarak, kültürel mirası ihya ederek, ecdada saygımızın gereğini yerine getiriyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgedeki çalışmaları daha derli toplu yürütmek için 2014'te Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığını kurduklarını anımsatarak, Çanakkale'de gerçekleştirdikleri çalışmalardan şöyle bahsetti: "Faaliyete geçen Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, çok sayıda restorasyon projesi, çevre düzenlemesi, kurulan müzeler ve verilen pek çok hizmet sayesinde bölgeyi ecdadın hatırasına yakışır bir görünüme kavuşturduk. Seddülbahir Kalesi restorasyonu da bu çalışmalardan biridir.

Valide Turhan Sultan tarafından 3,5 asır önce Boğaz'ın girişinde inşa ettirilen Seddülbahir Kalesi ve karşısındaki Kumkale, Çanakkale Savaşı'nda da önemli rol oynamıştır. Düşmanın ilk saldırdığı ve en son ayrıldığı yer olan bu kalenin açık hava müzesi olarak ziyarete açılmasını fevkalade isabetli görüyorum."

Editör: Feridun Özbek