İpek Tuzcuoğlu’nun YouTube yayınına katılan Sinan Canan, “En büyük tehlike şu anda yalnızlık. Japonya bunun için Bakanlık kurdu mesela. Tabiattaki halimizden koptukça onun tokatlarını yemeğe devam edeceğiz. Yapay zekâ onun son versiyonlarından biri.” dedi.

DİJİTAL SANAT, EBRU’NUN MODERN HALİ

Sinan Canan, “Geleneksel sanatlar diye bir şeyler yapıp duruyoruz. Ama sürekli hat, ebru ve tezhip yapıyoruz. Yeni bir atraksiyon yok mu? Şunu bir yapay zekâ ile birleştir. Bilgisayarla harmanla beni bir şaşırt yani. Mesela buna en yakın işleri yapan insan bence Refik Anadol, yurtdışında ortalığı kasıp kavuruyor. Datadan dijital bir sanat yapıyor. Bana sorarsan Ebru’nun modern hali. Ona desen muhtemelen kızar ama öyle. Böyle bir merak ve bütünleşme arzusunu kaybedince neye inanırsanız inanın hiç fark etmiyor insan tecessüs sahibi bir varlık olmadıktan sonra bu dünyada olumlu bir iz bırakması çok zor.

ÇOK YAKINDA YAPAY ZEKA TARİKATI ÇIKACAK.

Daha önce paylaşmadığım bir tespit var. İnsan özellikle yakın medeniyet tarihine baktığın zaman tamamen zekâsı üzerine medeniyet kurmayı tercih etmiş bir yoldan gidiyor. Biz hep böyle bilim, teknoloji, hız, ulaşım, her şeyde zekamızı aşırı kullanırız. Zekanın bir özelliği vardır. Zekâ zihnimizin melekelerinden sadece biridir. Gerçekliği parçalara böler onu anlaşılır neden sonuç zincirlerine indirger ve oradan araçlar üretir. Sorun çözmek içindir aslında. Duygu, sezgi, inanç, maneviyat bunlar hep ikinci, üçüncü planda kalır. Ve bunun eskiler derler ya şimdi tokadını yiyoruz. Zekâmız o kadar çok işledi ki kendi zekamızı kat be kat aşacak zekâ ürettik ve zekâmız onun karşısında çaresiz kaldı.

Bu noktada birçok insan ağır depresyonda. Geçenlerde genç bir arkadaşımız üniversiteye hazırlanıyor. ChatGPT’yi kullanmış depresyona girmiş baya psikologlara götürüyorlar. Benim bu dünyada yapacağım iş kalmadı. Çünkü anne baba mühendis oda mühendis olmak istiyor ama mühendisliği kendisinden bin kat iyi yapan ücretsiz bir yazılım var elinde çocuk onu görünce çok bozuluyor mesela.

İNSAN NE İŞE YARAR SORUSUNU SORAMAYAN YAPAY ZEKAYA TAPACAK.

Böyle bir dünyaya gittiğinizde daha dün yere göğe koyamadığımız o zekâ dediğimiz özellik beş para etmiyor. Böyle bir yerde peki insan ne işe yarar sorusu gündeme gelecek. Bu soruyu soramayan bildiğin yapay zekaya tapacak. Tabi olacak çünkü zekâ ile yaşamaya devam ettikçe biz zekamızı çözmeye çalıştıkça biz ki bunun maneviyatta da karşılığı var. Allah’ı, melekleri ispat etmeye çalışanlar. İspat zekâ ile ilgilidir ve inancın zekâ ile bir ilgisi yoktur. İçsel bir şeydir. Zekanın aşırı abartılmasının maneviyattaki versiyonu budur.

YAPAY ZEKA MÜZİK YAPIYOR AMA İCAT EDEMEZ, ONU BİZ YAPARIZ

Biz burada çok fazla boğuştuk. Onun tarihsel bir uyarısını alıyoruz. Şimdi şu soru sorulacak. Peki insan aslında nedir? 10-15 senedir onunla uğraşıyorum. Fabrika ayarlarını vs bu yüzden yazdım. İnsan aslında zekasıyla bu dünyaya hâkim olmuş ama zekasının çok üstünde özellikler içeren bir varlık. Mesela sezgileri, görüntüsel algı diye bir yeteneği, yaratıcılık dediğimiz inanılmaz bir özelliği var. Şimdi yapay zekâ hepimizden iyi müzik yapıyor. Ama müzik diye bir şeyi icat edemez onu biz yaparız.

Olmayanı yaratmak ortaya çıkartmak insanın vasfı ve hepsinden de ötesi parmak izleri birbirinin aynısı olmayan milyarlarca farklı insan hikayeler etrafından bir araya gelip inanılmaz işler becerebiliyorlar. Biz bütün medeniyeti böyle kurduk. Bunu yaparken de hiç akıl zeka kullanmadık. Gönüldaş olduk, birlikte hareket ettik ve süper organizmaya dönüştük. Şimdi bizi atomize şekilde ayrıştıran bu yeni iletişim dünyası bize ne satıyor. Sen bireysel olarak her şeye yetersin. Ama anlayacağız ki bu dünya öyle değil. Bir diğerimiz olmadan insan hiçbir şey.

Yaz aşkları kısa ömürlü oluyor... Peki neden? Yaz aşkları kısa ömürlü oluyor... Peki neden?

EN BÜYÜK TEHLİKE YALNIZLIK

Zira bugün en hızlı iletişim kurabildiğin dünyada 4*5 ülke yalnızlık bakanlığı kuruyor. En büyük tehlike şu anda yalnızlık. Japonya kurdu mesela. Tabiattaki halimizden koptukça onun tokatlarını yemeğe devam edeceğiz. Yapay zekâ onun son versiyonlarından biri. Ben çok acıya sebep olacağını düşünüyorum. Çok hayal kırıklığı yaratacak ama aynı zamanda büyük sorgulamalara ve büyük gelişmelere de vesile olacak.” dedi.

Kaynak: WOLA