Sirkeci - Kazlıçeşme arasında atıl vaziyette duran 8,3 kilometrelik hatta gerekli iyileştirmeleri yaparak yıl sonunda 8 istasyon ile tekrardan kullanıma başlayacak olan Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projenin test sürüşü yapıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu,

“Bu proje bir raylı sistem projesi olması ile birlikte kapsamında yer alan

7,30 km bisiklet ve yaya yolu,

10 bin 120 metrekare meydan ve rekreasyon alanları,

6 bin metrekare kapalı sosyal kültürel alanı 74 bin metrekare yeni yeşil alanı,

22 adet karayolu ve yaya alt geçidi,

Yedikule, Kocamustafapaşa, Yenikapı, Kumkapı olmak üzere 4 adet tescilli istasyonu,

Sirkeci ve Cankurtaran olmak üzere 2 adet yenilenecek istasyonu,

Kazlıçeşme ile Cerrahpaşa’daki 2 yeni istasyonu ile İstanbullu vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyacını karşılamanın yanı sıra sosyokültürel ve turizm odaklı hibrit karakterde yeni nesil bir ulaşım projesi olacaktır." diye konuştu.

ŞEHRİN KALBİ BÜYÜK YEŞİL ALAN KAZANDI

Projeyle ilgili detaylı bilgi veren Uraloğlu, "215 bin metrekarelik çalışma alanında, proje tamamlandığında demiryolu hattının bir yönü trenler tarafından kullanılacak. Diğer yönü ise yaya yürüme alanı, bisiklet, scooter parkuru, dinlenme, rekreasyon alanları olarak düzenlenecektir. Eskiden sadece demiryolu için kullanılan arazinin 123 bin metrekaresi, yani % 57’si vatandaşlarımızın yaya olarak kullanımına açılacak. Böylece İstanbullu vatandaşlarımıza şehrin kalbinde büyük bir yeşil alan kazandırmış olacağız.

Ayrıca, durak peron alanları da buna uygun olarak, yarısı tren iniş biniş alanı yarısı ise dinlenme ve sosyal alan olarak kullanılacaktır. Projemiz kapsamında raylı sistem, yaya ve mikromobilite araçları, sosyal aktivite alanları oluştururken, yıllardır kronikleşmiş trafik ve güvenlik sorunlarına neden olan yaya ve karayolu alt geçitlerini de rehabilite ediyoruz.

Projemizde en kapsamlı şekilde ecdat yadigârı, tescilli durakları sanat tarihçileri ve mimarlar nezaretinde ve kurul kararları doğrultusunda restore ediyoruz. Yani projemiz sadece demiryolu inşası projesi olmayıp hat boyunca çevrede yaşayan insanların yaşam konforunu artıracak diğer düzenlemeleri de içeriyor.

Yine, proje kapsamında Sahil yolu ile Samatya ve Cerrahpaşa hastanelerini bağlayan kavşağı da modernize ederek alt geçit gabarisini yükseltip ambulans ulaşımına uygun hale getirdik ve kullanıma açtık. Ayrıca Sirkeci Liman Bölgesi’nde yapılacak yeni demiryolu hattı ile birlikte Sirkeci ve Haydarpaşa limanları arasında da ulaşım ve koordinasyon sağlanacaktır" dedi.

TEST SÜRÜŞÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sirkeci-Kazlıçeşme hattı tek yönlü sefer süresinin ortalama 20-25 dakika arasında olmasını öngördüklerini belirten Uraloğlu, "Şu anda projede yüzde 90 üzerinde fiziki ilerleme kaydettik. Tüm altyapı imalatlarını tamamladık. İstasyonlarda inşaat işlerini bitirdik, elektrik ve mekanik işlere devam ediyoruz. 26 adet sanat yapısındaki çalışmaları da tamamladık. Ana güzergahta ki demiryolu ve elektrifikasyon imalatlarını da bitirdik. Sirkeci depo ve liman bölgesinde % 95 oranında ilerleme kaydettik. Sinyalizasyon ve telekomünikasyon işlerini yüzde 60 oranında tamamladık, imalatlarına devam ediyoruz.

Ayrıca yeri gelmişken belirtmek istiyorum ki projede kullandığımız sinyalizasyon sistemi yerli ve millidir. Bisiklet-yürüme yolu imalatları ve peyzaj işlerimizde devam ediyor. Bugünde ilk defa Sirkeci-Kazlıçeşme hattımızın test sürüşünü gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sinyalizasyon testleri ve güvenlik sertifikasının alınmasının ardından hattı yolculu işletmeye yılsonuna kadar almayı hedefliyoruz" ifedelerini kullandı.

EKONOMİK KAZANCI 758 MİLYON EURO

Projenin ekonomik kazanımlarıyla ilgilide açıklamalarda buluna Uraloğlu, "Projemizin tamamlanmasıyla 2023-2053 yılları arasındaki ekonomik kazancı, Karayolu Bakım ve İşletme Kazancından 425 milyon 562 bin Euro. Kazalardaki Azalma Kazancından 116 milyon 971 bin Euro. Zaman Kazancından ise 242 milyon 543 bin Euro olmak üzere toplam ekonomik kazancı 785 milyon Euro üstünde olacaktır" dedi.

Editör: Feridun Özbek