Elazığ Belediyesi tarafından kadim medeniyetler merkezi Harput’ta bulunan yaklaşık 4 asırlık Osmanlı Dönemi'ne ait Hoca Hasan Hamamı, restorasyon çalışmalarının ardından müzeye dönüştürüldü.

Harput girişinde görkemli kubbesiyle ve gösterişli mimarisiyle ziyaretçileri karşılayan Hoca Hasan Hamam Müzesi, tarihsel serüveni içerisindeki hamam kültürünü gelecek nesillere aktaracak. Büyük ölçüde yıkılmış olan tarihi yapı 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının ardından alanında uzman bir ekip tarafından yürütülen kapsamlı ve titiz çalışmalar sonucu müze olarak Harput turizmine kazandırıldı.

Malatya Oyuncak Müzesi yılın ilk 9 ayında 81 bin kişiyi ağırladı. Malatya Oyuncak Müzesi yılın ilk 9 ayında 81 bin kişiyi ağırladı.

HER DETAYIYLA ÇOK ÖZEL BİR ÇALIŞMA

Tarihi Hoca Hasan Hamam Müzesi’nde; konukları bilgilendirme odası, ortasında bir kubbe bulunan kurutmalık bölümü ile duvarları çevreleyen sedirlerin yer aldığı tarihsel atmosferi yansıtan soğukluk, ılıklık, traşlık, külhan, gelin hamamı, eyvan ve halvetlerin yer aldığı sıcaklık bölümleri yer alıyor. Her bölümde ağırlıklı olarak Osmanlı Dönemi'ne ait kahve kültürünü anlatan objeler, yağ kandilleri, sabunlar, kişisel bakım ürünleri, nalınlar, tas, ibrik ve ustura örnekleri gibi objeler sergileniyor.

Hamam Müzesi'nde ayrıca yöreye ait öteden beri kullanılan "Yıkanma ve Yıkama" geleneksel kültürüne ait bölümler ve eşyaların yer aldığı koleksiyonlar yer alıyor.

Müzede sergilenen geç Osmanlı Dönemi'ne ait sikke koleksiyonu da dikkat çekiyor.

Suyun kazanlarda kaynatıldığı ve bütün hamama yayılıp ısınmasını sağladığı Cehennemlik diye adlandırılan bölüm ile aydınlatma bacalarıyla da dönemsel özgünlük yansıtılıyor.

İllüstrasyonlarla zenginleştirilen müzede ayrıca her bölümde yer alan ekranlardan da ilgili bölümlere ait koleksiyonlar hakkında bilgilendirme sağlanıyor. Müze bünyesinde hamamdan bağımsız olan bir bölümde ise kazılarda elde edilen buluntularla Harput mimarisi ve süsleme kültürü sergileniyor.

Kaynak: WOLA