17. Yüzyıldan kalma Osmanlı sivil mimarisinin ve Türk-İslam eserlerinin örneklerinden birisi olan Taş Oda Konağı Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından Burdur’a ait olan yöresel ürünlerin tanıtılacağı Gastronomi Mutfağı’na dönüştü.

BURAYI HEP BİRLİKTE YAŞATALIM

Burdur’da gastronomi turizminin öncüsü olarak gösterilen Tarihi Taş Oda Gastronomi Mutfağı’nın açılışına ev sahipliği yapan MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar açılış konuşmasında Burdur’un yöresel ürünlerine Tarihi Taş Oda Konağı’nda yer verileceğini, Burdur’un yöresel ürünleri ile beraber gastronomi turizmine katkı sağlamak istediklerini belirterek; “Üniversitemizin XVII. Yüzyıldan günümüze kadar yaşamayı başarmış Taş Oda Konağını daha önce kahvaltı salonu şeklinde çalıştırıyorduk. Ancak yeni bir tadilat ve genişletmeden sonra Burdur mutfağını, yöresel ürünlerle, köylerde nenelerimizin kendi el ölçüsüyle geliştirdikleri yaptıkları yemekleri gastronomi bölümdeki hocalarımızın bilimsel bakışıyla kayıt altına alıp bunları topluma sunma şeklinde bir çalışma gerçekleştirildi. Misafirlerimize bu tarihi mirasımızda hepimizin bildiği tanınmış yöresel Burdur ürünlerini takdim edeceğiz. Buradaki amacımız sadece bir restoran işletmeciliği kesinlikle değildir. Burdur’umuza gastronomi turizmini noktasında katkı sağlamak, toplumsal katkı ortaya koymak.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ülke genelinde iddialı bir alt yapıya ve eğitim kadrosuna sahip bir üniversite olmamız hasebiyle hocalarımızın uzmanlığını da bu alana kanalize etme noktasında bir girişim olarak değerlendiriyoruz.

Burası Taş Oda restoranı olmanın ötesinde Burdur Kültürel Miras Evi olarak da yaşatılacak. Bu tarz konak ve mekânlarımızın yerini arttırarak Burdur’da bir gastronomi turizmini oluşturmak istiyoruz. Burayı hep birlikte yaşatalım, Burdur’un gelişimine katkı noktasında destekleyelim istiyoruz. Biz Üniversite olarak bu işin idaresini, hizmet kalitesini ve akademik gelişimini en iyi şekilde yaparız. Ancak buraya Burdurlular olarak hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor. MAKÜ bizlerin oluğu kadar Burdur’da yaşayan herkesin ortak değeridir. Bu yönüyle de üniversiteye ait bütün altyapıların Burdurluların ortak değeri olduğu anlayışıyla desteklerinizi bekliyoruz. Bu tür konak ve restoranların, mekanların sayısını artırarak Burdur’da bir gastronomi turizmi oluşturabiliriz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“BÖYLE BİR YATIRIM BURDUR’UMUZA İSTİHDAM KAZANDIRACAK”

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Tarihi Taş Oda'nın Burdur için hem istihdam yaratma potansiyeline hem de tarihi bir konak olması özelliğiyle turizm açısından önemli bir nitelik taşıdığını vurgulayarak. Ercengiz, konuşmasında şunları söyledi: "Taş Oda'nın tarihi bir konak olması ayrı bir önem taşımaktadır. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin kahvaltı salonu olarak başladığı Tarihi Taş Oda, şimdi yöresel ürünlerimize ev sahipliği yapacak. Atılan bu adım, Burdur'umuzun kültürü için büyük bir önem taşımaktadır.

"GASTRONOMİ VE KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI GEREKİR"

Burdur Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz ise yaptığı konuşmada; “Üniversitemizin şehre dokunan ve ilimizin gelişmesine yönelik ortaya koyduğu çalışmaların devamı ve sürdürülmesi noktasında yeni bir aşamanın gerçekleştiriliyor olması bize büyük mutluluk veriyor. Sadece Gastronomi değil turizmin konu olduğu bir dünyadan geçiyoruz. Burası Burdur’un yöresel mutfağına çok anlam katıyor. Ulusal düzeyde değer katıyor. Gastronomi ve kültürel mirasın korunması gerek. Burada da yöresel mutfak çok önem kazanıyor. ‘Burada ne meşhur, burada ne var’ dediğiniz zaman Taş Oda Konağı Burdur’un yöresel ürünlerinin tanıtılacağı ve sergileneceği değerli bir çalışma oldu. İlimizin bütün aktörlerinin bu projeye sahip çıkması büyük önem taşıyor.” sözlerine yer verdi.

BURDUR'UN TARİHİ MİRASI TAŞ ODA KONAĞI'NIN AÇILIŞINI VE KÜLTÜRÜMÜZÜ GELECEK NESİLLERE TAŞIMA HEYECANINI YAŞIYORUZ

Burdur Valisi Türker Öksüz ise yaptığı konuşmada, Burdur’un miras niteliğinde olan tarihi yapılarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda Tarihi Taş Oda Konağı’nın büyük bir önem arz ettiğine değinerek; “Burdur için önemli bir eserimizin açılışı için bir araya geldik. Miras niteliğinde olan tarihi yapılarımızın korunması ve gelecek kuşaklarımıza aktarılması ve Burdur’un başta turizm olmak üzere her türlü gelişimine kazandırılması önem arz ettiği gibi bizleri de mutlu etmektedir” dedi.

MAKÜ Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Acar tarafından Taş Oda Konağı’nın tarihi ile ilgili bilgi verildi.

Kaynak: WOLA