“Köklü izler, güçlü hikayeler” mottosuyla 100 ülkeden 1000’e yakın projenin başvuru yaptığı 14. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri’nde 4 kategoride 32 finalist ödül için yarıştı.

TRT tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen “TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri”, ulusal ve uluslararası belgesel gösterimleri ve alanında uzman konukların katılımıyla 14-17 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi.

Amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek, belgesel türünün gelişmesi ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla Cumhuriyetin 100. yılından ilhamla “Köklü izler, güçlü hikayeler” mottosuyla gerçekleşen “TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri”, ödül töreniyle sona erdi.

14. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri’nde; “Uluslararası Kategori”, “Ulusal Profesyonel Kategori”, “Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi” ve “Proje Destek Kategorisi” olmak üzere toplam 4 kategoride yarışıldı.

TRT Belgesel’den canlı yayınlanan 14. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri”nde ödül alan projeler;

 Uluslararası Kategori

En İyi Film Ödülü: The Lens of the Democracy

’Ağaçtan Umutlar’’ belgeseli Adana Altın Koza’da finale kaldı ’Ağaçtan Umutlar’’ belgeseli Adana Altın Koza’da finale kaldı

Yönetmen: Jae-hyung Kim

İkincilik Ödülü: Giselou

Yönetmen: Mohammad Sadeq Esmaeeli

Üçüncülük Ödülü: A Golden Life

Yönetmen: Boubacar Sangare

Ulusal Profesyonel Kategori

En İyi Film Ödülü: Flanöz

Yönetmen: Vahit Sarıtaş

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü: Bilge Ana Mevlüde Genç

Yönetmen: Sevinç Yeşiltaş

Jüri Özel Ödülü: Kavur

Yönetmen: Fırat Özeler

Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi

En İyi Film Ödülü: Gökyüzüne Bak

Yönetmen: Esra Salman

İkincilik Ödülü: Ekmek Teknesi

Yönetmen: Meryem Ateş, Hakan Varankaya

Üçüncülük Ödülü: İyi Geceler Dede, Seni Seviyorum

Yönetmen: Cemal Karaaslan

Proje Destek Kategorisi

Proje İsmi: Boşluk   

Yönetmen: Nihal Atasoy  

Proje İsmi: Senin de Bir Mürüvvetini Görsek

Yönetmen:  Begüm Aksoy

Proje İsmi: Tuzdan Hayaller 

Yönetmen: Musa Ak

İletişim Başkanı Altun: “TRT, belgeselciliğin en büyük okulu”

TRT'nin Türkiye'de belgeselcilik alanında pek çok duayen isim yetiştirdiğini ve belgeselciliğin en büyük okulu olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, geleneksel hale gelen etkinliğin, 93 ülkeden 998 başvuruyla küresel bir marka haline geldiğini belirterek şunları kaydetti:

"Başarılı bir belgesel özgün bir konuyu işleyebilmesi, seyircide duygusal ve entelektüel etki oluşturabilmesi, etkili anlatım becerisine sahip olabilmesi, yenilikçi bir yaklaşım benimsemesi, görsel ve işitsel kaliteye sahip olması ve elbette objektifliğiyle kendisini gösterir. Başarılı bir belgeselci kuşkusuz bu yaklaşımları eserinde başarıyla sergileyebilen belgeselcidir. Fakat bütün bunların ötesinde belgeselcilik bir gönül işidir. Belgeselcilerin ortaya koyduğu eserler tam anlamıyla dervişane bir adanmışlıktan sabırdan ve hakikatperverlikten neşet eder. Belgeselci bu anlamda daima yitirilmiş yahut göz ardı edilmiş, kenarlara itilmeye çalışılmış hakikatin peşindedir. Diğer bir ifadeyle belgeselcilik, hakikatten kopmadan coğrafyayı, tarihi, doğayı ve bazen de doğrudan doğruya insanı odağına almak suretiyle üzeri örtüleni gizleneni açığa çıkarma sanatıdır. İzleyicinin, hakikatle bağını yeniden inşa etmek ve güçlendirmek bir gaye olarak belgesel filmciliğinin tam da merkezindedir." diye konuştu.

TRT Genel Müdürü Sobacı: “TRT, belgesel alanındaki başarısını Emmy ödülüyle taçlandırmıştır”

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, belgesellerin ve belgeselciliğin Türkiye'deki tarih ve serüveninin TRT'den bağımsız düşünülmesinin mümkün olmadığına dikkati çeken Sobacı, "Zira TRT, kurulduğu günden bu yana yayıncılığın her alanında olduğu gibi, ülkemizde belgeselciliğin de okulu olmuştur. Nice büyük ustalar yetiştirmiş, belgeselsever bir kitlenin oluşmasına öncülük etmiş ve bu alandaki başarılarını eylül ayında haber-belgesel alanında aldığı Emmy ödülüyle taçlandırmıştır. 2009 yılında TRT, belgeselcilikte sahip olduğu deneyimlerin yol göstericiliğinde iki önemli adım attı. Bu adımlardan ilki, tematik kanalımız TRT Belgesel'in kurulması, ikincisi ise 'TRT Belgesel Ödülleri' platformunun oluşturulmasıydı," şeklinde konuştu.

"TRT Belgesel Ödülleri bir TRT klasiği haline geldi"

Sobacı, TRT Belgesel Ödülleri'nin dünyanın çeşitli noktalarından belgeselcileri buluşturan markalaşmış bir etkinlik olduğunu belirterek, "Bu festival, tüm dünyadan büyük teveccüh görerek zaman içerisinde gelenekselleşti. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri, finalist filmleri de kapsayan salon gösterimleri, söyleşileri, panelleri, atölyeleri, ustalık sınıfları ve ödül törenleriyle belgesel şenliğine dönüşerek bir TRT klasiği haline geldi. TRT Belgesel Ödülleri'nin etki alanının her yıl genişlediğini görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu yıl 14. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri için 4 yarışma kategorisinde yaklaşık 100 ülkeden 1000'e yakın başvuru yapıldı. Bu sayılar, etkinliğimizin küresel ölçekte gördüğü ilginin ve Türkiye'nin içerik üretiminde bir merkez konumuna gelmesinin açık bir göstergesidir." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: WOLA