Türkiye’nin ilk Türk Musikisi Devlet Konservatuarı olan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı İstanbul Kalkınma Ajansı ile beraber 40 bini aşkın nota, kişisel arşiv ve nadir eserlere çevrimiçi erişilebildiği Dijital Türk Müziği Kütüphanesi projesini tamamladı.

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından 2021 yılında “Yaratıcı Endüstriler Destek Programı” kapsamına alınan proje ile ülkemizin dijital mecradaki kültür-sanat değerlerinin küresel ölçekte temsili noktasında oldukça önemli bir adım atıldı.

“Türk Müziği Kültür Mirasının Dijitalleştirilmesi projesi” ile, tarihsel değeri olan Türk Müziği kaynaklarının korunması, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılabilmesi, Türk Müziği kültürünün dünyadaki temsilinin kuvvetlendirilmesi ve geniş kitlelere ulaştırılabilmesi için bu kaynakların dijital bir platformdan sunulması sağlandı.

Akademisyenler, araştırmacılar, sanatçılar ve öğrencilerin sanat kültürümüzün zengin külliyatına zaman ve mekan sınırlaması olmadan çevrimiçi erişebileceği projede önemli müzik insanlarına ait arşivlerin bulunduğu yaklaşık 40.000 materyal bulunuyor.

GÖRME ENGELLİLER İÇİN NOTALAR BRAİLLE DİJİTAL NOTA FORMATINA AKTARILDI.

Projede görme engelli Türk Müziği mensupları da unutulmadı. İTÜ TMDK mensubu olanlar başta olmak üzere görme engelli Türk Müziği mensuplarının ihtiyaçları ve söz konusu mevzuat göz önünde tutularak uygun dijital içerik geliştirildi.

Proje ile İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı müfredatından seçilen 500 Türk Müziği eserinin Braille dijital nota formatına aktarıldı, bu alanda eğitim alan görme engellilerin kullanabilecekleri bir veritabanı oluşturulması sağlandı.

DİJİTAL TÜRK MÜZİĞİ ARŞİVİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Editör: Feridun Özbek