Kayseri’de yeni turizm destinasyonları oluşturmak için gayretlerini sürdüren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Avlağa Mahallesi’nden başlayıp 16 kilometre boyunca Erikli Deresi’ne kadar uzanan Kıpız Kanyonu’nu yerinde inceledi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar ile birlikte doğasıyla görenleri kendine hayran bırakan ve Türkiye’nin en derin kanyonlarından birisi olan doğa harikası Kıpız Kanyonu’nu kuş bakışı izledi, yerinde incelemelerde bulundu.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “Kayseri’mizin her bölgesi ayrı bir güzel. Cenab-ı Allah’ın vergisi, doğal güzellikleriyle adeta kendisinden söz ettiriyor. Şu anda Avla Mahallesi’ndeyiz. Develi’mizin önemli bir merkezidir. Sarıkaya ve Adana’ya giden iki tane kanyonun birleştiği Avla ucundan girişinin ya da ağzının başladığı bölgedeyiz. 16 kilometrelik bir kanyondan söz ediyoruz. Bin 700 ile 2 bin metre yüksekliğindeki karşılıklı tepelerinden söz ediyoruz” diye konuştu.

“YENİ BİR DESTİNASYON ORTAYA ÇIKIYOR”

Doğal güzellikleriyle, buradaki bitki örtüsüyle ve kanyonun dibindeki soğuk sularıyla zaman zaman raftinglerin de yapıldığını anlatan Başkan Büyükkılıç, yeni bir destinasyonun ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi: “Gerçekten Cenabı Allah’ın vergisi. Turizm odaklı, yeni bir destinasyon ortaya çıkıyor. Uzmanlarıyla değerlendirilip üzerinde durmak lazım. Recep Bozdağan sayın profesörümüz ile birlikte bu güzide, gerçekten doğal güzelliklerin olduğu yerdeyiz. Her şeyden önce Kayseri’mize turizm açısından önemli bir kazanım sağlayacağına inanıyorum. Daha sonraki süreçlerde buraların mutlaka elden geçirilmesi lazım. Avla köyü ile kanyonun ağzı 500 metrelik bir mesafe. O bölgenin ıslah edilmesi lazım. Belki daha sonra turizme açıldığında 6 kilometrelik bir tepelere çıkacak yol var. Onun yapılması lazım. Kanyon çok gördük ama böylesini görmedik diye nitelendirebilirim.”

HOMURLU ŞELALESİ YENİDEN SU İLE BULUŞTU

Başkan Büyükkılıç, Homurlu Şelalesi’nin de yeniden su ile buluştuğunu ifade ederek, “Ayrıca Homurlu Şelalesi var, Künye bölgemizde, deprem sonrası suyu kaybolmuştu, şimdi tekrar geldi, artarak geldi. Cenab-ı Allah’ın bir lütfu, orasının da ayrı doğal güzelliği, piknik alanları var. Vatandaşlarımızla da karşılaştık, pikniğe gelmişler” dedi.

“KANYONUN BİTKİ ÖRTÜSÜ ÇOK ZENGİNDİR”

Kıpız kelimesinin eski Türkçe kelime olduğunu söyleyen Prof. Dr. Recep Bozdoğan da, “İsminin hakkını veren kanyondur. 16 kilometredir, Erikli Deresi ile İkiz Deresi’nin birleşmesiyle oluşan bir kanyondur. Kanyonun bitki örtüsü çok zengindir, çamdan sedire kadar, köknardan meşeye kadar sayısız ağacın yetiştiği bir yerdir. Hayvan varlığı açısından da çok önemlidir, kurt, çakal, tilki, gelincik, gelengi, kuşların yaşadığı yerdir” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN EN DERİN KANYONLARINDAN BİRİSİDİR

” Prof. Dr. Bozdoğan, ayrıca burasının yabani meyvelerin ve yabani birçok şifalı otların da yetiştiği bir yer olduğunu vurgulayarak, “İki Deresi’nde baharın rafting yapılabilecek kadar su vardır. Derenin iki tarafında da suyu bol olan sayısı pınarlar var, su kaynakları açısından da çok zengindir. Kanyonun derinliği yaklaşık 500 metre ve Türkiye’nin en derin kanyonlarından birisidir ve tamamı Kayseri, Develi sınırları içerisindedir.” ifadelerini kullandı.

Editör: Feridun Özbek