İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Institut français Türkiye’nin girişimiyle başlatılan “Umut Notaları” projesi kapsamında piyanist Can Çakmur’un da eşlik edeceği Metz-Grand Est Ulusal Orkestrasının Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek.
Konserinin tüm geliri Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremde enstrümanını kaybetmiş müzik öğrencilerine ve eğitmenlerine enstrüman temini için başlatılan İKSV Enstrüman Destek Fonu’na aktarılacak.
Konserde David Reiland’ın şefliğindeki Metz-Grand Est Ulusal Orkestrası, genç ve başarılı piyanist Can Çakmur’a eşlik edecek. CRR Genel Sanat Yönetmeni, şef ve besteci Murat Cem Orhan’ın da konuk şef olarak yer alacağı konserde Debussy, C. Saint-Saens, Ahmed Adnan Saygun ve Beethoven’ın eserleri seslendirilecek.
Konser, 6 Temmuz Perşembe akşamı 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Konserin biletleri passo.com.tr, Passo mobil uygulaması, Passo perakende noktaları ve İKSV ana gişeden (Pazar günleri ve bayram tatili hariç her gün 10.00-13.00 ve 14.00-18.00 arası) satın alınabiliyor.
Metz-Grand Est Ulusal Orkestrası ve Can Çakmur depremden etkilenen gençler için çalacak
Metz-Grand Est Ulusal Orkestrası, David Reiland'ın sanat ve müzik yönetmenliğinde, 72 müzisyeniyle, kendi bölgesi olan Grand Est’in yanı sıra Fransa'nın genelinde ve dünyanın farklı ülkelerinde konserler veriyor. "Bölgenin ulusal orkestrası" unvanını taşıyan orkestra, çocuklar ve müziğe erişimi kısıtlı olan izleyiciler için her yıl birçok etkinlik düzenliyor.
Konserin konuk şefi Murat Cem Orhan, Türkiye’de bulunan tüm Devlet Senfoni Orkestraları ve Devlet Operaları ile düzenli olarak çalışan ve orkestra şefliği kariyerinin yanında bestecilik kariyerini de sürdürüyor. Orhan, 2022 yılından bu yana CRR Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni.
BIS Records için gerçekleştirdiği kayıtları, tarihte bir ilke imza atarak “Yılın Solo Kaydı” (2019) ve “Yılın Genç Sanatçısı” (2020) dallarında art arda iki Uluslararası Klasik Müzik Ödülü’ne (ICMA) layık görülen Can Çakmur, 2018 İKSV Aydın Gün Teşvik Ödülü’nün de sahibi.
İKSV Enstrüman Destek Fonu deprem bölgesine enstrüman temin etmeyi sürdürüyor
İKSV, depremden etkilenen 11 şehirdeki müzik öğrencilerine ve eğitmenlerine enstrüman sağlamak üzere Şubat ayında İKSV Enstrüman Destek Fonu’nu başlatmıştı. İKSV’nin hayata geçirdiği fon, Pozitif Müzik, Sivil Toplum için Destek Vakfı, Turkey Mozaik Foundation, Paribu’nun katkıları ve bireysel desteklerle sürdürülüyor. Doremusic, Zuhal Müzik, Sala Müzik, Cangöz Müzik ve Keylan Müzik de değerli işbirlikleri ile fona katkı sağlıyor.
Bu katkılara ek olarak, Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya ve Alman Müzik Okulları Birliği yaptıkları bağış çağrısıyla enstrüman temin ederek destek oluyor. Hollanda Krallığı Büyükelçiliği ise proje kapsamında, Kahramanmaraş’taki müzik öğrencilerine ve eğitmenlerine enstrüman temini ve teslimini sağladı.
1 Mart - 30 Mayıs 2023 tarihleri arasında başvuruya açık olan İKSV Enstrüman Destek Fonu’na, afet bölgesindeki 11 ilden 800’ün üzerinde müzik öğrencisi ve eğitmeni başvurdu. Temmuz ayına dek 180’in üzerinde öğrenci ve eğitmene enstrümanlar temin edildi. Proje kapsamında yıl sonuna kadar 500’ün üzerinde öğrenci ve eğitmene yeni enstrümanlar temin edilmesi hedefleniyor.
‘Umut Notaları’ uzun vadeli bir işbirliği ve destek köprüsü oluşturacak
İKSV ve Institut français Türkiye’nin, Fransa’nın önde gelen çok sayıda kültür kurumunun desteği ile gerçekleştireceği Umut Notaları projesi kapsamında enstrüman bağışının yanı sıra deprem bölgesindeki müzik öğrenci ve öğretmenlerine 2024 ve 2025 yıllarında Fransa’da pedagojik ve müzikal formasyon almaları için olanaklar yaratılarak Fransa’nın çeşitli müzik kurumları tarafından eşlik edilecek. Bölge orkestralarının yeniden yapılanmalarına destek verilecek ve düzenlenecek ustalık sınıfları, atölyeler ve mesleki hareketlilik ile uzun vadeli bir işbirliği ve destek köprüsü kurulacak.
İKSV ve Institut français Türkiye işbirliği ile gerçekleştirilen Umut Notaları dayanışma projesi, ayrıca Institut français Paris, Cité Musicale-Metz, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Fransız-Türk Ticaret Odası, La FrenchTech’nın yanı sıra Türkiye ve Fransa’dan birçok kuruluş tarafından destekleniyor. Radio France, Aix-en- Provence, Paris Filarmoni gibi Fransa’nın önde gelen kültür kurumları da projeye destek veriyor.